UPDATE Cei doi astronauți ce au ieșit în spațiu pentru lucrări au revenit la bordul ISS după peste 6 ore

UPDATE Cei doi astronauți ce au ieșit în spațiu pentru lucrări au revenit la bordul ISS după peste 6 ore

Francezul Thomas Pesquet și americanul Shane Kimbrough s-au aflat vineri în spațiu timp de peste șase ore și jumătate pentru a efectua lucrări în exteriorul Stației Spațiale Internaționale (ISS), relatează AFP.

Astronautul Shane Kimbrough
Sursa foto: NASA — National Aeronautics and Space Administration / Facebook

Cei doi astronauți au revenit în interiorul ISS la ora 17.58 GMT, respectiv la șase ore și 34 de minute după ce au ieșit din sasul de decompresie al avanpostului orbital.

"Ieșirea orbitală din cursul zilei a luat oficial sfârșit la ora 13.58 (ora de pe coasta est-americană) după ce sarcinile prevăzute au fost îndeplinite, ca și una 'suplimentară', care a permis să luăm un mic avans pentru următoarea ieșire", a postat NASA pe Twitter, care a transmis misiunea în direct.

NASA a programat alte două ieșiri, la 30 martie și 6 aprilie, pentru a duce la bun sfârșit lucrările de întreținere și instalare care ar urma să permită andocarea unor nave comerciale la ISS.

"Un nou exemplu formidabil de colaborare internațională și de muncă pe care o putem realiza atunci când formăm o superechipă precum cea de aici", a comentat Jessica Meir, fostă astronaută a NASA, care a coordonat ieșirea orbitală din centrul de control situat la Houston, în Texas.

Doi astronauți de pe ISS au ieșit în spațiu pentru lucrări de câteva ore

Doi astronauți, francezul Thomas Pesquet și americanul Shane Kimbrough, au ieșit în spațiu vineri pentru a efectua lucrări în exteriorul Stației Spațiale Internaționale (ISS), o nouă etapă al cărei obiectiv este primirea de zboruri comerciale, relatează AFP.

Cu peste 30 de minute în avans, cei doi bărbați au ieșit din sasul de decompresie al avanpostului orbital la ora 11.24 GMT pentru lucrări în exteriorul ISS care ar urma să dureze aproximativ șase ore și jumătate.

Este ultima dintr-o serie de ieșiri orbitale care vizează amenajarea unui al doilea port de andocare, care va fi utilizat de viitoarele nave comerciale cu oameni la bord, la construirea cărora lucrează în prezent SpaceX și Boeing.

Astronautul Thomas Pesquet
Sursa foto: www.nasa.gov

Aceste nave urmează să înceapă să transporte astronauți spre ISS începând din 2018. În prezent, numai capsula rusă Soyuz efectuează transportul astronauților pe orbită, cu un cost de circa 81 de milioane de dolari.

"Doi astronauți au început ieșirea orbitală astăzi la ora 07.24 (ora de pe coasta de est americană) pentru a pregăti stația pentru nave comerciale", potrivit unei postări pe Twitter a ISS de vineri dimineață.

Dacă "astronauții își termină sarcinile astăzi, ei vor putea pregăti terenul" pentru viitoarele ieșiri, a adăugat ISS.

NASA preconizează încă două ieșiri orbitale, la 30 martie și 6 aprilie, pentru a duce la capăt aceste lucrări de întreținere și instalare.

Thomas Pesquet, de 39 de ani, astronaut al Agenției Spațiale Europene (ESA), care se află pe ISS de la 20 noiembrie 2016, a efectuat prima sa ieșire în spațiu la 13 ianuarie 2017, tot cu Shane Kimbrough, 49 de ani, comandantului echipajului de pe ISS, compus din șase membri.

Vizibil deconectat, astronautul a postat pe Twitter , cu câteva ore înainte de ieșire, o fotografie cu Insula Friday, aflată între Tasmania și Australia continentală, văzută din spațiu.

O astfel de operațiune, a explicat el în ziua precedentă, necesită "săptămâni de pregătire".

Cei doi astronauți vor face pregătiri vineri pentru deplasarea unui adaptor presurizat. Pentru a face acest lucru, ei trebuie să debranșeze cablurile electrice de adaptor, care va putea fi apoi deplasat robotic duminică de la modulul Tranquility până la modulul Harmony.

De asemenea, ei vor trebui să verifice funcționalitatea robotului canadian Dextre, manipulat de la distanță, care are o înălțime de 3,7 metri.

Nu în ultimul rând, astronauții trebuie să inspecteze un sistem de răcire suspect că produce o mică scurgere de amoniac și să înlocuiască camerele din secția japoneză a ISS.

Această ieșire este cea de a 197-a consacrată asamblării și întreținerii ISS, al cărui prim modul a fost plasat pe orbită în 1998.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi imagini cu ce-au lăsat americanii în Afganistan...

2 VIDEO Stupoare în Rusia! / Cum arată un convoi militar rusesc cu lansatoare Katiușa din anii `40 și camioane din anii `30

3 VIDEO Imagini ca de la răscoala din 1907 în Franța...

4 Un fost șef în CIA explică de ce Moldova ar trebui să se unească cu România

5 „Cine este bărbatul care împingea căruciorul băiatului meu?” / Scrisoarea de adio lăsată de tatăl criminal înainte să-și ucidă fiul