UPDATE CNSAS spune că a emis în 2002 o decizie de neapartenență/necolaborare cu securitatea ca poliție politică a guvernatorului BNR

UPDATE CNSAS spune că a emis în 2002 o decizie de neapartenență/necolaborare cu securitatea ca poliție politică a guvernatorului BNR

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) precizează, în privința verificării guvernatorului Mugur Isărescu, că a emis la 21 mai 2002 o decizie de neapartenență/ necolaborare cu Securitatea ca poliție politică în cazul lui, subliniind că reverificarea acestuia nu mai este posibilă.

"Documentele publicate au fost studiate la sala de lectură a CNSAS de către cercetători acreditați în condițiile legii. (...) Ca urmare a schimbării cadrului legal de funcționare a CNSAS, prin OUG nr. 24/2008, reverificarea domnului Mugur Isărescu nu mai este posibilă în condițiile legii. Calitățile deținute de domnia sa, cea de guvernator al Băncii Naționale a României și cea de membru al Academiei Române, fac obiectul verificărilor la cerere, potrivit art. 3 lit. q) și o) din actul normativ invocat anterior'', precizează sursa citată.

Conform acesteia, CNSAS a emis o decizie de neapartenență/ necolaborare cu Securitatea ca poliție politică referitoare la Mugur Isărescu pe 21.05.2002, iar documentele invocate în presă au fost transferate către arhiva CNSAS după intrarea în vigoare a OUG 24/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea 293/2008.

"Potrivit art. 32 din OUG nr. 24/2008, reverificarea persoanelor pentru care Colegiul CNSAS s-a pronunțat anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, printr-o decizie de neapartenență/ necolaborare cu fosta Securitate, nu mai este posibilă decât dacă sunt îndeplinite condițiile cumulative, prevăzute de norma indicată, după cum urmează: "În cazul în care, urmare a preluării prevăzute la art. 31, rezultă documente și informații noi și neprocesate cu privire la calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisă anterior prezentei ordonanțe de urgență o decizie de neapartenență sau de necolaborare cu Securitatea, dacă persoana face parte din categoriile persoanelor verificate din oficiu, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității inițiază și aplică, în mod corespunzător, procedura cuprinsă în prezenta ordonanță de urgență"", mai arată CNSAS.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

3 Ziceau că e „stupidă și inutilă” / Priviți, vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

4 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

5 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!