UPDATE Consumul populației a crescut PIB-ul în primul trimestru

UPDATE Consumul populației a crescut PIB-ul în primul trimestru

Creșterea Produsului Intern Brut în primul trimestru de 5,7% s-a bazat, în principal, pe consumul final al gospodăriilor populației, care a contribuit cu 4,8% la avansul economiei, reiese dintr-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS) remis, miercuri, AGERPRES.

"Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creșterea PIB; variației stocurilor, cu o contribuție de +1,1%, consecință a creșterii importante a stocurilor din economie.

O contribuție negativă la creșterea PIB au avut-o formarea brută de capital fix (-0,1%), ca urmare a reducerii volumului său cu 0,7% și exportul net (-0,1%), consecință a creșterii ușor mai accentuate a volumului importurilor de bunuri și servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri și servicii (+0,09 puncte procentuale)", se precizează în documentul citat.

La creșterea PIB, în trimestrul I 2017 față de trimestrul I 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuții pozitive mai importante având următoarele ramuri: industria (+1,5%), cu o pondere de 23,1% la formarea PIB și care a înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 6,7%; comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (+1,4%), cu o pondere de 19,5% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,3%; informațiile și comunicațiile (+0,9%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 15,3%; activitățile profesionale, științifice și tehnice; activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport (+0,5%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,1%.
Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru primele trei luni ale acestui an a fost de 159,66 miliarde de lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 5,7% față de trimestrul I 2016.

Sursa foto: Institutul Național de Statistică — Produsul intern brut în trimestrul I 2017 (date provizorii) (1) / www.insse.ro

Pe serie ajustată sezonier, PIB-ul estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 199,89 miliarde de lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 1,7% față de trimestrul IV 2016 și cu 5,6% față de trimestrul I 2016.

Instituțiile financiare internaționale estimează un avans cuprins între 4,2% și 4,4% pentru economia românească în acest an. Astfel, în raportul privind Perspectivele Economiei Globale, Banca Mondială a revizuit în creștere la 4,4% prognoza de creștere economică în acest an, față de o expansiune de 3,7% previzionată în ianuarie. De asemenea, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în urcare, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat în aprilie. În previziunile economice de primăvară, publicate în luna mai a acestui an, Comisia Europeană a indicat că economia românească ar urma să înregistreze un avans de 4,3% în 2017, sub estimările cuprinse în previziunile din iarnă care indicau o creștere a PIB de 4,4%.

La București, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a estimat în ''Prognoza pe termen mediu 2017 — 2020 — varianta de primavară 2017'', că anul acesta România va înregistra o creștere economică de 5,2%.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...