UPDATE Cursul euro/leu a ajuns la 4,63 pe piața interbancară; analiștii spun că este o reacție la comentariile BNR

UPDATE Cursul euro/leu a ajuns la 4,63 pe piața interbancară; analiștii spun că este o reacție la comentariile BNR

Cursul euro/leu a ajuns la 4,63 miercuri pe piața interbancară și se tranzacționa, la ora 12:20, în scădere, la 4,62, evoluția fiind pusă de analiști pe seama declarațiilor de marți ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Ciprian Dascălu, economist șef al ING Bank România, a declarat pentru AGERPRES, că piața a reacționat după comentariile băncii centrale, care a spus că va permite o volatilitate mai mare pe curs și una mai redusă de ratele de dobândă.

De asemenea, Horia Braun, economistul-șef al BCR, pune evoluția cursului pe seama mesajului transmis de guvernatorul Isărescu în conferința de presă de marți.

"Totuși, aș vrea să precizez că fluctuația de circa 0,6% nu e ceva neobișnuit pe o piață valutară cu flotare liberă, atât că ne obișnuisem noi în perioadele recente cu o volatilitate mai mică. Interpretarea mea a ceea ce a anunțat BNR ieri este că, din punctul lor de vedere, pe care îl consider foarte corect, este preferabil să avem o volatilitate mai mică a dobânzilor, a ROBOR, decât a cursului, în condițiile în care pe o piață liberă nu pot fi controlate toate variabilele în același timp. Cum cursul euro/leu părea țintuit de ceva vreme în pragul lui 4,60, era un echilibru instabil acolo, fiindcă exista percepția puternică în piață că acel nivel e apărat strict de BNR. Noua retorică a băncii centrale a semnalat însă că această redută poate fi cucerită. Asta nu înseamnă însă că nu mai există opreliști pentru deprecierea leului și mai ales nu din cauza măsurilor așteptate din partea Guvernului, care cred ca au avut o influență nesemnificativă asupra evoluției monedei naționale de ieri", a explicat Horia Braun.
Acesta a menționat că leul s-a stabilizat deocamdată în zona de 4,62-4,63 și e posibil să își găsească un nou echilibru aici, unul mai stabil și natural, mai ales dacă ținem cont de faptul ca un leu mai slab ajută exporturile și descurajează importurile, echilibrând astfel balanța comercială care se deteriorează destul de alert.

"Pe de altă parte, diferența dintre dobânda plătită la depozitele în lei de pe piața interbancară și depozitele în alte monede din regiune, nu mai vorbesc de zona euro, este una semnificativ pozitivă. Asta face ca investiția în leu să fie de fapt una atractivă pentru investitori, ceea ce reprezintă un nou argument pentru o depreciere mai degrabă limitată a monedei naționale, dacă nu chiar o întărire a acesteia. Fiind însă un curs mai liber, evoluțiile din perioadele următoare vor reflecta însă o serie largă de factori de pe piața globală și de pe cea locală, ceea ce face ca prin definiție cursul să fie mai greu de previzionat", a mai spus Horia Braun.

Guvernatorul a explicat marți că există trei variabile care nu pot fi "ținute" concomitent: rezerva, cursul și dobânzile. România a făcut o combinație între acestea, în sensul că nu a ținut nici la rezervă, pentru că acesta a fost mult peste ceea ce este definit ca fiind optim. În ceea ce privește dobânzile, Mugur Isărescu a spus că rata de politică monetară trebuie să aibă mult mai multă semnificație, că România este mult mai bine pregătită și cu un grad de euroizare mult mai scăzut.

"Ceva trebuie să se miște mai mult și acesta nu poate să fie decât cursul, în sus sau în jos. Să nu luați asta că e doar pe o singură direcție. Piața îl plimbă, nu ați văzut cum e și cu euro/dolar? Ba e 1,20, ba e 1,10. E și mai inteligent să faci așa ceva. Toată chestia e să credem că piețele funcționează", a declarat șeful băncii centrale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...