UPDATE Deputatul conservator britanic înjunghiat a murit

UPDATE Deputatul conservator britanic înjunghiat a murit

Deputatul britanic David Amess din Partidul Conservator al premierului Boris Johnson şi-a pierdut viaţa vineri după ce a fost înjunghiat de un bărbat care a intrat la o întâlnire electorală cu alegătorii din districtul său, a anunţat poliţia, citată de Reuters şi AFP.

Deputatul David Amess, în vârstă de 69 de ani, membru al Camerei Comunelor pentru circumscripţia Southend West din comitatul Essex, a fost atacat în jurul prânzului în Biserica metodistă Belfairs din oraşul Leigh-on-Sea.


Foto: (c) Tony O'Brien/REUTERS



Poliţia a pătruns în biserică şi susţine că un bărbat a fost arestat sub suspiciunea de crimă. Poliţia a precizat că nu mai caută pe altcineva în legătură cu acest incident.


Foto: (c) Tony O'Brien/REUTERS



Serviciile de urgenţă au făcut mari eforturi pentru a-i salva viaţa, dar în zadar. "A fost tratat de serviciile de urgenţă dar, din păcate, a murit la faţa locului", a precizat poliţia.

"Un bărbat în vârstă de 25 de ani a fost arestat rapid după ce poliţiştii au ajuns la faţa locului sub suspiciunea de crimă şi un cuţit a fost recuperat", a mai menţionat poliţia.

În vârstă de 69 de ani, David Amess, căsătorit şi tatăl a cinci copii, a fost ales prima dată în legislativul britanic în anul 1983, când a reprezentat circumscripţia Basildon. Apoi, în 1997, a candidat pentru circumscripţia Southend West.

Colegii din parlament şi-au exprimat şocul şi i-au adus un omagiu lui Amess, care avea întâlniri cu alegătorii în prima şi a treia vinere a lunii, afirmând că era foarte scrupulos în îndeplinirea obligaţiilor către circumscripţia sa.


Foto: ©UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS



"A fost înjunghiat de mai multe ori", a declarat John Lamb, un consilier local aflat la faţa locului, pentru Reuters.

Atacul cu cuţitul de la întrunirea cu alegătorii a readus în memorie un incident din 2010 în care deputatul laburist Stephen Timms a supravieţuit după ce a fost înjunghiat în biroul său de circumscripţie, precum şi pe cel din 2016 în care deputata laburistă Jo Cox a fost împuşcată mortal cu doar câteva zile înaintea referendumului pentru Brexit.

"Atacarea reprezentanţilor noştri aleşi este un atac asupra democraţiei însăşi", a postat pe Twitter soţul lui Jo Cox, Brendan. "Nu există nicio scuză, nicio justificare. Şi nu poate exista un gest mai laş decât atât", a adăugat el.

ORA 16.03 Un parlamentar conservator britanic a fost înjunghiat

Un parlamentar membru în Partidul Conservator britanic al premierului Boris Johnson a fost înjunghiat vineri de mai multe ori în timpul unei întâlniri cu reprezentanţi locali în circumscripţia sa într-o biserică, relatează postul Sky News, citat de Reuters.


Foto: (c) Andrew Couldridge/REUTERS



Deputatul David Amess, care reprezintă în Camera Comunelor circumscripţia Southend West din comitatul Essex, a fost înjunghiat de un bărbat care a pătruns în incinta unde se desfăşura acea reuniune, în oraşul Leigh-on-Sea.

Deputatul primeşte îngrijiri la faţa locului şi medicii încearcă să-l stabilizeze înainte de a-l transporta la spital. ''Încă este în biserică şi nu ni se dă voie să intrăm să-l vedem. Pare să fie într-o stare foarte serioasă'', a declarat consilierul conservator John Lamb.

Poliţia a izolat zona şi a anunţat arestarea autorului atacului, precizând că nu sunt căutaţi şi alţi suspecţi.

Biroul deputatului a confirmat că acesta a fost înjunghiat, fără să ofere alte detalii şi nu este clar în ce stare se află. Deputatul David Amess, în vârstă de 69 de ani, a fost ales prima dată în legislativul britanic în anul 1983.

Au început să vină şi reacţii din partea politicienilor britanici. ''O veste oribilă şi profund şocantă'', a scris pe Twitter liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, în timp ce premierul conservator Boris Johnson a suspendat o reuniune cu miniştrii săi.

Acest incident aminteşte de altele asemănătoare petrecute în Regatul Unit. În 2010 parlamentarul laburist Stephen Timms a supravieţuit după ce a fost înjunghiat în biroul din cricumscripţia sa, iar în 2016 deputata laburistă Jo Cox a murit în urma unui atac armat cu câteva zile înaintea referendumului pentru Brexit.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?