UPDATE DNA: Trei ofițeri de poliție rutieră, trimiși în judecată, alături de alte 18 persoane, pentru fapte de corupție

UPDATE DNA: Trei ofițeri de poliție rutieră, trimiși în judecată, alături de alte 18 persoane, pentru fapte de corupție

Trei ofițeri de poliție rutieră, unul din cadrul IGPR și doi având funcții de conducere în IPJ Vaslui, au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție alături de alți 18 inculpați, într-un dosar instrumentat de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Iași.

Comisarul Iulian Munteanu, care a condus Biroul Rutier Vaslui, și comisarul șef Mihai Axente de la Direcția Rutieră din cadrul IGPR au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv, iar comisarul șef Ioan Vârlan, fost șef al Serviciului Rutier Vaslui, sub control judiciar, potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES.

Iulian Munteanu a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (trei infracțiuni), dare de mită în formă continuată (două acte materiale), trafic de influență (trei infracțiuni, din care una în formă continuată), cumpărare de influență, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (trei infracțiuni), instigare la abuz în serviciu (11 infracțiuni), fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals material în înscrisuri oficiale (cinci infracțiuni), fals intelectual și instigare la fals intelectual (două infracțiuni).

Mihai Axente este acuzat de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), nerespectarea regimului armelor și munițiilor și instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în timp ce Ioan Vârlan va fi judecat pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale), abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu (două infracțiuni) și instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Ceilalți 18 inculpați, printre care se numără Mihai Carp, șef al IPJ Vaslui la data faptelor, șapte ofițeri și agenți de poliție, dar și administratori de firme, un inginer și un pădurar, au fost trimiși în judecată în stare de libertate pentru fapte de dare sau luare de mită, trafic sau cumpărare de influență, abuz în serviciu, fals sau mărturie mincinoasă.

"În perioada 2013 — până în prezent, inculpatul Munteanu Iulian, în calitate de șef al Biroului Rutier Vaslui, a îndeplinit atribuții privind coordonarea și controlul activității de constatare și sancționare a abaterilor contravenționale de către angajații acestei unități. În perioada respectivă, acesta a determinat mai mulți agenți de poliție din subordinea sa să aplice sancțiuni pentru contravenții prevăzute de Codul rutier mai blânde decât cele care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni", se arată în comunicatul DNA.

Iulian Munteanu este acuzat că în unele situații a pretins de la conducătorii auto favorizați, printre care inculpații Ion Enachi și Costel Diaconescu, foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Foloasele au constat în lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preț redus pentru acoperișul unui imobil aparținând unui superior de-al său, 400 de bucăți de scândură cu model și o baterie auto.

În plus, șeful Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Vaslui i-a determinat pe mai mulți subordonați, printre care se numără inculpații Irinel Ioan Cernat, Andrei Roman și Constantin Guralivu, să falsifice procesele verbale de constatare pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii, în unele situații chiar prin suprascriere.

"Alt conducător auto care a primit o sancțiune contravențională mai blândă, adică un avertisment, a fost și inculpatul Safir Ciprian, care a semnat procesul-verbal de sancțiune contravențională falsificat, atestând în fals aplicarea de către agentul constatator a sancțiunii contravenționale principale a avertismentului, în loc de sancțiunea contravențională principală a amenzii", mai susțin procurorii.

Munteanu mai este acuzat că l-ar fi determinat pe inculpatul Romică Huhurez, inginer și șef de secție în cadrul unei societăți din Vaslui, să trimită un utilaj de deszăpezire la proprietatea sa, la proprietatea unui superior și la spălătoria unei cunoștințe.

"La data de 5.01.2015, același inculpat l-a determinat pe Cernat Irinel Ioan să nu aplice sancțiunea contravențională complementară a reținerii certificatului de înmatriculare al unui autoturism, pentru ca inculpata Alexandru Vali-Glicheria să urgenteze soluționarea, de către funcționarul competent din cadrul unei societăți comerciale, a dosarului de branșare la rețeaua de furnizare gaze naturale a parterului imobilului inculpatului Zamfir Marius Cristian (persoană din anturajul ofițerului de poliție). La data de 6.02.2015, același inculpat a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru deplasarea, pe raza municipiului Vaslui, a unei persoane din anturajul ofițerului", se mai arată în comunicat.

Lui Iulian Munteanu i se impută și faptul că, pe 11 iunie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la fața locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicat inculpatul Marius Cristian Zamfir și un agent de poliție, denaturând realitatea și împrejurările în care s-a produs evenimentul. Astfel, el l-a sancționat contravențional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliție, deși vinovat de producerea accidentului a fost cunoștința sa, Zamfir.

În august 2015, în schimbul intervenției la un angajat de la Registrul Auto Român Vaslui pentru a urgenta inspecția tehnică periodică a autovehiculului aparținând unei rude a inculpatului Marian Loghin și eliberarea cărții tehnice a autoturismului, același Munteanu a pretins pentru sine materiale de construcție și mai multe sticle de șampanie.

De asemenea, șeful Biroului Rutier Vaslui i-a promis inculpatului Petrache Sălceanu că va determina un lucrător de poliție judiciară din alt oraș să soluționeze cu celeritate un dosar penal în care era cercetat acesta, iar în schimb a pretins și primit obiecte de îmbrăcăminte.

"La data de 1.10.2015, același inculpat, la instigarea inculpatului Sava Ionuț, a falsificat prin alterare conținutul unei autorizații de reparație emise de Biroul Rutier Vaslui pentru autoturismul acestuia, astfel încât inculpatul Sava Ionuț să beneficieze de o despăgubire mai mare", mai susțin procurorii anticorupție.

Mihai Axente este acuzat că, în calitate de comisar-șef de poliție în cadrul IGPR, a primit de la Munteanu, pe 8 aprilie 2015, produse alimentare și băuturi alcoolice și a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecționat artizanal. Bunurile i-au fost oferite pentru neîndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu, respectiv pentru a nu constata nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui și a nu aplica eventuale sancțiuni, ca urmare a controlului de fond efectuat în perioada 30 martie — 20 aprilie 2015.

"La data de 16.06.2015, inculpatul Axente Mihai l-a determinat pe inculpatul Drăghiciu Ionuț din cadrul Postului de poliție Dobroești, județul Ilfov, ca în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu ocazia verificării valabilității permisului de port armă emis pe numele inculpatului Axente Mihai, să nu se sesizeze din oficiu privind expirarea perioadei de valabilitate a permisului de port armă (la data de 3.06.2013) și să nu întocmească un dosar penal în acest sens", se mai arată în comunicat.

La rândul său, Ioan Vârlan este acuzat că, în calitate de șef al Serviciului Rutier Vaslui, l-a determinat la data de 11 februarie 2015 pe un agent de poliție din subordine să modifice procesele-verbale de contravenție întocmite pentru două persoane, în sensul schimbării sancțiunii aplicate din amendă contravențională în avertisment. Fapta a fost comisă la instigarea inculpatului Mihai Carp, șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui.

"La data de 7.09.2015, l-a determinat pe același agent de poliție să nu îndeplinească un act din sfera atribuțiilor de serviciu, respectiv constatarea și sancționarea corespunzătoare a unei abateri contravenționale comise de o persoană. Pentru această faptă, în perioada 24 septembrie — octombrie 2015, inculpatul Vârlan Ioan a pretins și primit în două rânduri, de la conducătorul auto, mai multe bunuri în valoare de 126 lei", se menționează în comunicatul DNA.

Același Vârlan este acuzat că, pe 8 octombrie 2015, a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism din dotarea Serviciului Rutier Vaslui. În legătură cu această faptă, inculpatul Dan Mihăiță Năstase a atestat, cu ocazia întocmirii foii de parcurs a autoturismului, un fapt necorespunzător adevărului, și anume deplasarea exclusiv pe traseul Vaslui — Huși — Vaslui, fără a menționa efectuarea deplasării de pe raza municipiului Vaslui.

O altă acuzație îl vizează pe subcomisarul Augustin Nicolae Brat de la Serviciul Rutier Vaslui. Acestuia i se impută că a intervenit pe lângă inculpatul Mihai Gabriel Beraru, care a constatat săvârșirea de către un conducător auto a unei abateri contravenționale, determinându-l să nu aplice sancțiunea care se impunea, pentru ca astfel să evite suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vaslui, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…