UPDATE Erdogan: Cunoaștem Olanda și pe olandezi de la masacrul de la Srebrenica

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lansat marți noi acuzații la adresa Olandei și a declarat că se cunoaște 'personalitatea atât de perversă' a olandezilor 'de la masacrarea a 8.000 de bosniaci în Srebrenica' (oraș în Bosnia-Herțegovina) în 1995, informează AFP și EFE.

'Cunoaștem Olanda și pe olandezi de la masacrul din Srebrenica. Le cunoaștem caracterul, personalitatea lor atât de perversă de la masacrarea a 8.000 de bosniaci. O cunoaștem bine', a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara, transmis în direct de postul NTV.

Recep Tayyip Erdogan a estimat că o victorie a taberei 'da' la referendumul privind reforma Constituției turce ar fi cel mai bun răspuns dat 'inamicilor', pe fondul tensionării relațiilor Ankarei cu unele state din Europa Occidentală care au anulat mitinguri organizate de Turcia înaintea consultării populare din 16 aprilie.

''Referendumul din 16 aprilie va fi cel mai bun răspuns dat inamicilor Turciei'', a afirmat președintele turc, care le-a cerut conaționalilor să voteze în favoarea extinderii puterilor sale. ''Vom lucra mai mult în ceea ce privește măsurile împotriva Olandei. Aceste erori nu vor fi soluționate cu scuze, avem mai multe de făcut', a adăugat el.

În replică, prim-ministrul olandez Mark Rutte a apreciat că declarațiile lui Erdogan referitoare la Srebrenica reprezintă 'o falsificare dezgustătoare a istoriei'.

''El (Erdogan) continuă să învenineze situația. Nu ne vom coborî la acest nivel. Este neobișnuit și total inacceptabil'', a adăugat Rutte.

Criza diplomatică dintre Ankara și Haga a izbucnit după ce autoritățile olandeze i-au interzis ministrului de externe turc Mevlut Cavusoglu să intre în Olanda pentru a participa la o adunare la Rotterdam și l-au expulzat pe ministrul turc al familiei, Fatma Betul Sayan Kaya. Cei doi miniștri intenționau să participe la mitinguri organizate de Turcia în perspectiva referendumului din 16 aprilie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

2 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei

3 Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică / Percheziții cu cântec

4 Prima bombă de campanie! Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuinț…

5 Stelian Tănase intră tare la Băsescu: Secu l-a reactivat pe Petrov