UPDATE EURO 2016: Portugalia, calificată în sferturi după o victorie reușită în prelungiri în fața Croației

UPDATE EURO 2016: Portugalia, calificată în sferturi după o victorie reușită în prelungiri în fața Croației

Echipa de fotbal a Portugaliei s-a calificat în sferturile de finală ale EURO 2016, sâmbătă seara, după ce a învins formația Croației cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), în prelungiri, pe stadionul Bollaert-Delelis din Lens.

Soarta meciului și a calificării s-a decis după un contraatac purtat de Nani, în care Ronaldo a avut o contribuție majoră, un șut respins de portar, iar Ricardo Quaresma a marcat golul (117). Mingea lui Ronaldo a însemnat primul șut pe poartă din acest meci pentru ambele echipe.

Prima parte a meciului a fost destul de ternă, cele două echipe reușind să se anihileze reciproc, astfel că jocul s-a desfășurat mai mult între cele două careuri.

Portughezii au avut cea dintâi șansă notabilă de gol, prin Pepe (25), dar fundașul lui Real Madrid, aflat într-o poziție de ofsaid nesemnalizată, a reluat peste poartă cu capul din centrarea lui Guerreiro.

Croația, cu o posesie mai bună, a avut câteva raiduri periculoase, dar cea mai bună situație i-a aparținut lui Perisic (30), care a pătruns pe dreapta și a tras în plasa laterală.

În partea secundă a meciului, Brozovic (52) a încercat să surprindă apărarea portugheză cu o execuție rapidă, dar a șutat peste poartă. Apoi, lusitanii au încheiat o fază cursivă de atac cu un șut al tânărului Renato Sanches (18 ani) pe lângă poartă (57).

Vida a ratat cea mai mare ocazie a croaților, lovitura sa de cap trimițând mingea pe lângă poartă (62). Nani (64), aflat la selecția 100, a avut prim-planul la o fază de atac, la care a fost și lovit de Strinic în careul croat, dar arbitrul nu a acordat nimic.

Cele două echipe au fost preocupate în cea mai mare parte a timpului să nu fie surprinse în defensivă, astfel că până la finalul timpului regulamentar, deși au fost acțiuni ofensive finalizate, nu s-a înregistrat niciun șut pe poartă.

În prelungiri, croații au avut o oportunitate prin Perisic, care a jucat cu steagul țării sale vopsit pe cap, dar mingea s-a dus peste poartă (94). Kalinic (96) și Brozovic (100) și-au încercat șansa de la distanță, dar șuturile au fost imprecise.

Portugalia a fost gata să închidă conturile în minutul 113, când Rui Patricio a vrut să iasă pe o centrare din corner, dar a alunecat, iar fundașul croat Vida a reluat cu capul pe lângă poarta goală. Finalul a fost pe contre și Perisic a centrat periculos în fața porții (115), după care tot el a trimis mingea în bară (116). Pe contraatac, Cristiano Ronaldo a fost bine găsit în partea dreaptă, a tras la poartă, Subasic a respins, iar Quaresma a împins mingea în plasă (117).

Croații au atacat cu disperare până la final, ratând o mare ocazie de egalare, prin Vida, care a reluat milimetric pe lângă bară (120+2).

Echipa lui Ante Cacic, văzută favorită prin prisma jocului prestat până acum în competiție și prin valoarea jucătorilor săi, a plătit pentru tactica adoptată. Portugalia a fost mult mai solidă decât în jocurile anterioare (mai ales cel cu Ungaria) și a făcut un excelent joc de așteptare, răsplătit pe final. Totodată a confirmat ascendentul rezultatelor directe cu Croația, ajungând la patru victorii din tot atâtea meciuri.

Cristiano Ronaldo, absent în cea mai mare parte a timpului, s-a dovedit a fi decisiv din nou, chiar dacă nu a marcat. Ronaldo are 8 goluri și este la un singur gol de recordul lui Michel Platini, 9 goluri marcate la EURO.

În sferturile de finală, Portugalia va întâlni Polonia, în data de 30 iunie, la Marsilia.

Croația — Portugalia 0-1 (0-0, 0-0), după prelungiri
A marcat: Ricardo Quaresma (117).
Lens, stadion Bollaert-Delelis: 33.523 spectatori
EURO 2016 — optimi de finală

Au evoluat echipele:
Croația: 23. Danijel Subasic — 11. Darijo Srna (căpitan), 5. Vedran Corluka (9. Andrej Kramaric, 120), 21. Domagoj Vida, 3. Ivan Strinic — 10. Luka Modric, 19. Milan Badelj — 14. Marcelo Brozovic, 7. Ivan Rakitic (20. Marko Pjaca, 110), 4. Ivan Perisic — 17. Mario Mandzukic (16. Nikola Kalinic, 88). Selecționer: Ante Cacic.

Rezerve neutilizate: 12. Lovre Kalinic, 1. Ivan Vargic — 6. Tin Jedvaj, 13. Gordon Schildenfeld, 2. Sime Vrsaljko, 15. Ante Coric, 8. Mateo Kovacic, 18. Marko Rog, 22. Duje Cop.

Portugalia: 1. Rui Patricio — 21. Cédric Soares, 3. Pepe, 4. José Fonte, 5. Raphael Guerreiro — 10. Joao Mario (20. Ricardo Quaresma, 87), 23. Adrien Silva (13. Danilo Pereira, 108), 14. William Carvalho, 15. André Gomes (16. Renato Sanches, 50) — 17. Nani, 7. Cristiano Ronaldo (căpitan). Selecționer: Fernando Santos.

Rezerve neutilizate: 22. Eduardo, 12. Anthony Lopes — 2. Bruno Alves, 6. Ricardo Carvalho, 19. Eliseu, 8. Joao Moutinho, 18. Rafa Silva, 11. Vieirinha, 9. Éder.

Arbitru: Carlos Velasco Carballo; arbitri asistenți: Roberto Alonso, Juan Yuste; arbitri asistenți adiționali: Jesus Gil Manzano, Carlos Del Cerro (toți din Spania); arbitru de rezervă: Viktor Kassai (Ungaria)
Delegat UEFA: Alan McRae (Scoția)
Cartonașe galbene: William Carvalho (78).

AGERPRES (editor: Mihai Țenea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!