UPDATE Fostul comisar european francez Michel Barnier, desemnat negociator al Comisiei Europene pentru Brexit

UPDATE Fostul comisar european francez Michel Barnier, desemnat negociator al Comisiei Europene pentru Brexit

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit miercuri pe francezul Michel Barnier pentru a conduce negocierile în numele executivului UE în vederea ieșirii Marii Britanii din UE, relatează AFP, DPA și Reuters.

'Sunt foarte mulțumit că Michel Barnier a acceptat această sarcină importantă și dificilă', a explicat Juncker într-un comunicat, precizând că și-a dorit 'un om politic experimentat pentru această activitate dificilă'.

'Sunt sigur că se va arăta la înălțimea acestei noi provocări și ne va ajuta să dezvoltăm un nou parteneriat cu Marea Britanie după ce va părăsi Uniunea Europeană', a adăugat președintele executivului european.

Michel Barnier este fost comisar european pentru servicii financiare (2010-2014) și fost șef al diplomației franceze în 2004 și 2005. De asemenea, a fost vicepreședinte al Comisiei Europene.

Într-o postare pe Twitter, Michel Barnier, în vârstă de 65 de ani, s-a declarat 'foarte onorat' de încrederea lui Juncker pentru a conduce negocierea cu Marea Britanie. El își va începe mandatul la 1 octombrie.

El va avea sarcina de a pregăti și conduce negocierile cu Londra în termenii articolului 50, o clauză a Tratatului de la Lisabona, încă neutilizată, care reglementează orice 'divorț' al unei țări membre de blocul comunitar.

Potrivit acestei proceduri complexe, Londra trebuie ca mai întâi să notifice oficial Bruxellesul privind intenția sa de a părăsi UE. Cele două părți vor dispune apoi de doi ani pentru a încheia negocierile privind ieșirea din Uniune, cu excepția cazului în care vor conveni să prelungească acest interval.

Liderii europeni își doresc ca Londra să grăbească anunțul privind intenția de a ieși din UE, dar noul premier britanic Theresa May a anunțat deja că nu va cere oficial acest lucru 'înainte de finalul anului'.

Până atunci, Barnier 'va pregăti terenul la nivel intern pentru ceea ce urmează', a precizat Comisia. Odată ce articolul 50 va fi activat, el 'va iniția contactele necesare cu autoritățile britanice și toți ceilalți interlocutori din UE și statele membre'.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

3 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 „Dă-i în cap, omoar-o!” / „Planeta Moldova”, faza pe soacre