UPDATE Fostul dictator panamez Manuel Noriega a murit

UPDATE Fostul dictator panamez Manuel Noriega a murit

Fostul dictator panamez Manuel Noriega, care era spitalizat din martie ca urmare a unei tumori cerebrale, a decedat în noaptea de luni spre marți, la vârsta de 83 de ani, în spitalul Santo Tomas din Ciudad de Panama, relatează AFP, EFE și Reuters.

"Dl. Noriega a murit în această noapte", a declarat pentru France Presse secretarul de stat pentru comunicare Manuel Doninguez.

Într-un anunț pe Twitter privind moartea fostului dictator panamez, președintele Panama, Juan Carlos Varela, scrie că Noriega a încetat din viață după ce suferise o operație pe creier anul acesta.

Noriega fusese operat la 7 martie de o tumoare benignă pe creier într-un spital din Ciudad de Panama, dar a suferit apoi o hemoragie cerebrală. Operat din nou, fostul dictator panamez se afla de atunci în stare critică.

Înainte de a fi operat, Noriega fusese eliberat temporar la 28 ianuarie din închisoarea El Renacer, unde executa o pedeapsă pentru dispariția oponenților politici sub regimul său (1983-1989).

Familia sa a cerut în repetate rânduri, fără succes, arestul la domiciliu pentru fostul dictator, care a suferit mai multe hemoragii cerebrale, complicații pulmonare, un cancer la prostată și, în plus, suferea de depresie.

Manuel Noriega, care a condus Panama din 1983 până în 1989, a lucrat îndeaproape cu Agenția Centrală de Informații (CIA) până când a căzut în dizgrație. A fost răsturnat de la putere în 1989, când SUA au invadat Panama și i-au înlăturat guvernul corupt, ulterior fiind condamnat la ani grei de închisoare pentru trafic de droguri. Noriega a colaborat cu traficanți de droguri precum celebrul baron al drogurilor columbian Pablo Escobar.

Fostul lider forte din Panama a stat mai mult de două decenii în spatele gratiilor în SUA pentru acuzații de trafic de droguri și doi ani în Franța pentru spălare de bani, după care a fost extrădat în Panama în decembrie 2011.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...