UPDATE Franța își va revizui întreaga cooperare militară cu Polonia după sistarea negocierilor cu Airbus (sursă franceză)

UPDATE Franța își va revizui întreaga cooperare militară cu Polonia după sistarea negocierilor cu Airbus (sursă franceză)

Franța își va revizui întreaga cooperare militară cu Polonia, ca urmare a deciziei guvernului de la Varșovia de a sista negocierile cu compania europeană Airbus pentru achiziția a 50 de elicoptere militare multirol de tipul Caracal, a declarat vineri agenției Reuters o sursă apropiată acestui dosar.

'Relațiile bilaterale franco-poloneze vor fi extrem de afectate de această decizie', a indicat sursa a cărei identitate nu este precizată.

'Anularea contractului ne va obliga să revizuim întreaga cooperare militară pe care o avem cu Polonia și să vedem ce poate fi păstrat și, din nefericire, ce nu poate fi în actualul context', a adăugat sursa. Aceasta mai afirmă că guvernul francez, care deține circa 11% din acțiunile companiei Airbus, va solicita acestei societăți să-și revizuiască la rândul ei strategia în Polonia, inclusiv investițiile deja demarate acolo.

Relatarea sursei citate de Reuters survine după ce Palatul Elysee a anunțat că președintele Francois Hollande și-a amânat vizita la Varșovia, programată pentru 13 octombrie, decizie luată la trei zile după ce guvernul polonez a hotărât să înceteze negocierile cu compania Airbus pentru achiziția a 50 de elicoptere Airbus EC-725 Caracal. Dacă acest contract s-ar fi concretizat, valoarea sa estimată ar fi fost de circa 3,5 miliarde de dolari.

Potrivit unei alte surse, citate de AFP, ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, și-a anulat de asemenea vizita pe care urma să o efectueze luni în Polonia.

Guvernul de la Varșovia a anunțat marți, printr-un comunicat difuzat de Ministerul Economiei, că a sistat negocierile cu compania Airbus, invocând faptul că aceasta din urmă nu a prezentat propuneri de investiții compensatorii în Polonia (offset) 'care să răspundă interesului economic și de securitate al statului polonez'.

'Pentru guvernul polonez principala prioritate este asigurarea securității statului și condițiile pentru dezvoltarea industriei poloneze de apărare', explică în acest comunicat Ministerul polonez al Economie.

'Discrepanțele dintre pozițiile de negociere ale ambelor părți au făcut imposibilă obținerea unui compromis, prin urmare continuarea discuțiilor este inutilă', se precizează în același text.

Potrivit Reuters, membri ai actualului guvern eurosceptic de la Varșovia au afirmat că ar vedea acest contract atribuit mai degrabă unei companii care va fabrica respectivele elicoptere în Polonia.

Un acord cadru pentru achiziția celor 50 de elicoptere Airbus fusese aprobat de fostul guvern de la Varșovia condus de liberalii din Platforma Civică (PO), partid învins anul trecut în alegeri de Partidul Dreptate și Justiție (PiS), formațiunea conservatoare care a format actualul executiv.

În competiția pentru adjudecarea contractului au mai intrat compania americană Lockheed Martin și cea italiano-britanică AgustaWestland. Potrivit presei poloneze, în prezent se desfășoară negocieri cu compania Sikorsky, deținută de Lockheed Martin și care dispune deja în Polonia de o unitate de producție pentru elicopterele Black Hawk.

Un eventual contract cu compania americană în condițiile unui aranjament de offset ar permite consolidarea atât a industriei poloneze de apărare cât și a relațiilor cu SUA, deja cel mai apropiat aliat al Poloniei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...