UPDATE Galaţi: Numărul protestatarilor de la combinatul siderurgic a ajuns la peste 1.000

UPDATE Galaţi: Numărul protestatarilor de la combinatul siderurgic a ajuns la peste 1.000

Peste 1.000 de angajaţi ai combinatului siderurgic din Galaţi protestează luni în faţa sediului administrativ din incinta unităţii, nemulţumiţi de oferta salarială pe care o face conducerea societăţii în cadrul negocierilor Contractului Colectiv de Muncă(CCM).

Angajaţii combinatului, care ar trebui să intre în tură la ora 14,00, au venit mai devreme pentru a protesta, aşa cum au făcut-o şi săptămâna trecută, numărul protestatarilor crescând, pentru că din oraş vin din ce în ce mai mulţi şi intră în combinat.

Siderurgiştii sunt nemulţumiţi de nivelul salarial şi spun că i-ar mulţumi o creştere salarială de minim 100 de euro, iar dacă nu li se vor majora salariile, oamenii sunt hotărâţi să continue acţiunile de protest până la oprirea lucrului. Acţiunea de protest nu este revendicată de niciun sindicat.

Pe de altă parte, administraţia combinatului a trimis un comunicat de presă în care face apel la responsabilitate şi înţelepciune, subliniind că o eventuală escaladare a protestului nu va conduce la creşteri salariale.

"Combinatul îşi menţine angajamentul de a îmbunătăţi situaţia socială a angajaţilor, dar pe fundamentul asigurării viitorului combinatului. Discuţiile trebuie să continue, în cadrul legal. Împreună, am trecut prin opt ani consecutivi cu pierderi, susţinuţi de compania-mamă prin investiţii fără precedent, atât în oameni cât şi în tehnologie. Combinatul se află acum pe drumul cel bun şi aproape de o revenire, mulţumită eforturilor tuturor. Nu ar trebui să punem în pericol ceea ce am realizat cu toţii. În ansamblu, propunerea noastră actuală de creştere a veniturilor este cu până la 9% peste rata inflaţiei de anul trecut, care a fost de 3%, adică în total 12% - pentru cele mai mici salarii. Ne bazăm pe responsabilitatea şi înţelepciunea colegilor noştri, care înţeleg că orice escaladare nedorită, ilegală sau violentă a situaţiei nu poate aduce mai multe resurse pentru creşterea salariilor şi că asemenea situaţii trebuie abordate prin măsuri legale", se arată în comunicatul administraţiei combinatului.

Negocierea CCM din combinat ar fi trebuit să se încheie pe 15 ianuarie, dar pentru că sindicatul nu a fost de acord cu oferta salarială, părţile au convenit să prelungească negocierile până pe 26 ianuarie. Următoarea negociere a CCM va avea loc marţi, 23 ianuarie.

Potrivit vicepreşedintelui Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan, oferta salarială a administraţiei combinatului este net inferioară cererilor sindicatului. Astfel, sindicatul cere o majorare cu 350 lei pentru toate salariile angajaţilor şi prime de 400 lei, în timp ce administraţia a oferit, până acum, o creştere salarială de doar 50 lei la fiecare salariu, plus introducerea sporului de condiţii grele în salariul de bază. Totodată, administraţia ar dori ca noul CCM să fie semnat pe doi ani, ofertă cu care sindicaliştii nu sunt de acord.

În combinat lucrează la ora actuală aproximativ 15.000 de angajaţi. 

 

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

3 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

4 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...