UPDATE Ghiță, după sechestrul instituit de DNA: I-am spus procurorului că o să-mi pice acoperișul de la casă; e al patrulea sechestru

UPDATE Ghiță, după sechestrul instituit de DNA: I-am spus procurorului că o să-mi pice acoperișul de la casă; e al patrulea sechestru

UPDATE ORA 14.54 Deputatul Sebastian Ghiță a declarat miercuri la ieșirea din sediul DNA Ploiești că procurorii au instituit în cazul său măsura sechestrului asigurător în dosarul în care se fac cercetări cu privire la posibile fapte de corupție în legătură cu vizita fostului premier britanic Tony Blair în anul 2012.

"S-a pus un sechestru. I-am spus domnului procuror că o să-mi pice acoperișul de la casă, că e al patrulea pe care îl pune pe acea casă (...). Este vorba de acea sumă menționată de procurori în comunicat, 220.000 euro", a declarat Ghiță.

El a reiterat faptul că din punctul său de vedere sumele ar trebui individualizate de procurori. "Poate încet-încet (...) înțelegem toți că ceea ce fac eu nu e un atac la instituții", a mai arătat Ghiță.

În ceea ce privește afirmațiile referitoare la firma de construcții care ar fi controlată de procurorul Mircea Negulescu, deputatul Sebastian Ghiță a spus, răspunzând unor întrebări, că având în vedere datele care i-au fost aduse la cunoștință ar putea să se "ajungă" și la o plângere către organele abilitate.

Deputatul Sebastian Ghiță, urmărit penal în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în 2012, s-a prezentat, miercuri, la sediul DNA Ploiești.

UPDATE 11.56 Deputatul Sebastian Ghiță, la DNA Ploiești pentru instituirea sechestrului (surse)

Deputatul Sebastian Ghiță, urmărit penal în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în 2012, s-a prezentat, miercuri, la sediul DNA Ploiești.

Surse apropiate anchetei au declarat că acesta a fost citat pentru îndeplinirea unor acte procedurale, procurorii urmând să îi comunice instituirea măsurii asigurătorii asupra unor bunuri.

La intrarea în sediul DNA, Ghiță a spus răspunzând unei întrebări că există posibilitatea ca procurorii să instituie sechestru asupra bunurilor sale în acest dosar, criticând totodată procedura pe care anchetatorii o aplică la instituirea acestei măsuri.
"Una, două, ca să avem ce să raportăm la bilanț și să ne dăm mari, punem sechestre (...) noroc că nu locuiește domnul Blair în România că i-ar pune și lui încă 200.000 și la sfârșit ar raporta că au sechestrat un milion", a afirmat Ghiță.

Totodată, el s-a arătat nemulțumit că în dosarele DNA faptele și sumele nu ar fi individualizate.

"Li se pun niște sechestre astronomice, constituite din adunarea unor sume care se găsesc în dosar. E momentul să le spunem că atunci când fac un dosar nu trebuie să se și facă de râs. Să pună sechestru proporțional cu fapta și repartizând suma tuturor celor care, într-un fel sau altul, au participat în dosar", a susținut Sebastian Ghiță.

Anterior, anchetatorii au instituit sechestru pe un imobil aparținând fostului premier Victor Ponta, urmărit penal în același dosar.

DNA susține că Ponta, în calitate de președinte al PSD, și-a folosit autoritatea pentru ca Sebastian Ghiță să fie desemnat drept candidat într-un colegiu electoral în care formațiunea sa să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida.

"Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian", precizează DNA într-un comunicat.

Conform sursei citate, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi.

"În acest scop, Ponta Victor, împreună cu Ghiță Sebastian, i-a solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin (n.r. Tony Blair) să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la inițiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiță Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte", spun anchetatorii.

Astfel, Sebastian Ghiță a fost confirmat de către Victor Ponta, în calitate de președinte al partidului, drept candidat într-un colegiu din județul Prahova, după primirea celor 220.000 de euro.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?