Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

UPDATE Gruparea jihadistă libiană Ansar al-Sharia își anunță dizolvarea (comunicat)

Gruparea libiană Ansar al-Sharia, considerată organizație teroristă de către ONU și SUA, și-a anunțat sâmbătă seara "dizolvarea" într-un comunicat publicat pe internet, transmite AFP.

Gruparea este acuzată de Washington că ar fi fost în spatele atacului din 11 septembrie 2012 asupra consulatului american din Benghazi (est), în care și-au pierdut viața ambasadorul Christopher Stevens și alți trei americani.

În comunicatul său, Ansar al-Sharia admite implicit că ar fi fost "slăbită" de războiul contra forțelor mareșalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian.

Gruparea și-a pierdut liderul, Mohamad Azahawi, ucis în luptele contra forțelor pro-Haftar, la finalul lui 2014, la Benghazi, înainte de a fi și mai slăbită după dezertarea majorității membrilor săi, care au jurat supunere organizației Stat Islamic (SI).

Ansar al-Sharia s-a alăturat mai târziu Consiliului Shura al Revoluționarilor din Benghazi, o coaliție de miliții islamiste, care a cucerit orașul în 2014.

Câteva luni mai târziu, Armata Națională Libiană, autoproclamată de mareșalul Haftar, le-a declarat război și a reușit să reia controlul asupra unei mari părți din Benghazi.

Aceasta asediază de mai multe săptămâni ultimii luptători jihadiști în două cartiere din centrul orașului.

Formată după revoluția contra lui Muammar Gaddafi, în 2011, gruparea Ansar al-Sharia s-a implantat mai ales la Benghazi și Derna (est). Alte filiale au fost create mai târziu la Sirte și Sabratha (vest).

Gruparea a ocupat cazărmile și bazele militare abandonate de fostul regim și le-a transformat în tabere de antrenament pentru sute de jihadiști ce voiau să plece în Irak și Siria.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 HOPA! Arafat, aproape să fie luat de ambulanța penală. Nou dosar la DNA

2 ZVON / Dragnea și Vâlcov participau doar la discuții unde comisionul sărea de 10 milioane de euro! Ce rol avea ț…

3 „Bă românule, ce suflet ai să filmezi suferinţa a doi copii care se zbat să trăiască?” Da, oameni buni, s-a în…

4 O să aveți un șoc! Amănunte incredibile despre cele 4 Chine și complicitatea murdară a liderilor occidentali

5 Mafia PSD / Dăncilă i-a prelungit, la excepțional, fratelui țiitoarei lui Dragnea, mandatul de la Bruxelles. Ce …

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi