UPDATE Guvernul și Parlamentul din Uzbekistan au anunțat decesul președintelui Islam Karimov

UPDATE Guvernul și Parlamentul din Uzbekistan au anunțat decesul președintelui Islam Karimov

Guvernul și Parlamentul de la Tașkent au difuzat vineri seară un comunicat comun în care anunță că președintele Islam Karimov a încetat din viață, transmite agenția EFE.

'Pe 2 septembrie, în urma unei boli grave, a încetat din viață remarcabilul lider politic, președintele Uzbekistanului, Islam Karimov', semnalează textul în care se mai menționează că înmormântarea va avea loc sâmbătă, 3 septembrie, la Samarkand, orașul natal al lui Karimov. Au fost declarate trei zile de doliu național.

Televiziunea de stat de la Tașkent a confirmat de asemenea decesul, precizând că acesta a survenit în urma unei hemoragii cerebrale. În vârstă de 78 de ani, Karimov a fost spitalizat săptămâna trecută în urma unui accident vascular cerebral.
Mai mulți șefi de stat au transmis condoleanțe, inclusiv președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și cel rus, Vladimir Putin. Acesta din urmă l-a delegat pe premierul Dmitri Medvedev să participe la funeraliile de la Samarkand.

Comisia care va organiza aceste funeralii este condusă de premierul Chavkat Mirzioev, fapt care ar putea fi un indiciu cu privire la rolul pe care acesta l-ar putea juca în perioada post-Karimov, deocamdată nefiind clar cine ar putea fi noul președinte al Uzbekistanului, țară unde practic nu există opoziție. Președintele Senatului, Nigmatilla Iuldașev, ar urma să preia temporar funcția de președinte până la organizarea unui nou scrutin.

În această săptămână guvernul a negat informațiile conform cărora un posibil succesor al lui Karimov, vicepremierul și ministrul de finanțe Rustam Azimov, a fost plasat în arest la domiciliu, în contextul unor zvonuri privind lupte intestine în cercul de apropiați al lui Karimov.

Aflat la putere încă de la declararea independenței față de URSS, în anul 1991, Karimov a fost acuzat de numeroase ONG-uri că a trucat scrutinul în urma căruia a fost reales ultima oară, în anul 2015, alte acuzații făcând referire la arestarea arbitrară a sute de opozanți sau practicarea torturii în închisori.

Uzbekistanul a sărbătorit joi Ziua Independenței, dar media au relatat că țara pare să se pregătească pentru înmormântarea lui Karimov.

Uzbekistanul a rămas în mare parte în sfera de influență a Rusiei și după anul 1991, dar în același timp a ajutat forțele americane în timpul războiului din Afganistan, permițându-le să utilizeze o bază uzbecă importantă pentru transportul trupelor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...