UPDATE Hunedoara: Echipa de salvatori a avansat pe galerie; se aud mai multe voci din partea opusă | Un psiholog, desemnat să consilieze rudele minerilor

UPDATE Hunedoara: Echipa de salvatori a avansat pe galerie; se aud mai multe voci din partea opusă | Un psiholog, desemnat să consilieze rudele minerilor

Unul dintre minerii care au reușit să scape de surparea din subteranul Minei Lupeni a fost transportat cu o ambulanță, joi după-amiază, la Spitalul de Urgență Petroșani pentru că a acuzat un traumatism toracic. Rudele celor trei mineri care au fost surprinși joi de surparea unui abataj de la Mina Lupeni au fost invitate la sediul exploatării miniere pentru a fi ținute la curent cu operațiunile de salvare, dar și pentru a putea fi consiliate de un psiholog. Potrivit ultimelor informații, în abatajul care s-a surpat lucrau 11 mineri, și nu 14, cum se anunțase inițial. Dintre cei 11 mineri, opt au reușit să fugă din zona surpării iar trei au rămas blocați acolo. Echipele de salvatori au coborât în subteran, la gura minei fiind deplasate de către ISU Hunedoara o autospecială de terapie intensivă și una pentru transport victime multiple.

UPDATE ORA 18.39 Hunedoara: Rudele minerilor surprinși de surpare, invitate la sediul Minei Lupeni; un psiholog, desemnat să le consilieze


Rudele celor trei mineri care au fost surprinși joi de surparea unui abataj de la Mina Lupeni au fost invitate la sediul exploatării miniere pentru a fi ținute la curent cu operațiunile de salvare, dar și pentru a putea fi consiliate de un psiholog, a informat Centrul Județean de Comunicare și Informare Publică (CJCIP) Hunedoara.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara s-a autosesizat în acest caz. O echipă condusă de inspectorul-șef s-a deplasat la sediul minei iar unul dintre inspectorii de protecția muncii, inginer minier, a coborât în subteran alături de salvatori pentru a începe verificările la fața locului.

Purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Oana Stoicuța, a declarat că surparea a fost cauzată de condițiile geologice din subteran.

"Surparea s-a produs din cauza tectonicii extrem de dificile din regiunea respectivă. Vorbim de abatajul frontal panoul 7C. Operațiunea de salvare este în plină desfășurare. Din păcate, nu putem estima un timp (până la care se va finaliza operațiunea — n.r.). Deocamdată nu putem spune decât că se avansează și că avem speranța că vom putea să-i recuperăm pe cei trei colegi. (...) Se aud voci, dar e bine să fim precauți. Atât timp cât se aud voci, distanța nu este foarte mare, dar nu putem estima cât mai durează", a afirmat reprezentanta CEH.

Conform unui comunicat al CJCIP Hunedoara, surparea a avut loc joi în jurul orei 14,00, din cauza deranjării susținerii abatajului din subteranul minei Lupeni.

Surparea a dus la blocarea a trei oameni la peste 400 de metri sub pământ, într-un abataj cu o lățime de aproximativ 4 metri și o înălțime de 2 metri.

La momentul producerii evenimentului, în abataj se aflau 11 persoane, dintre care opt au reușit să părăsească zona periculoasă. Trei mineri, cu vârste între 39 și 43 de ani, au fost blocați de o acumulare de minereu, pe o lungime de aproximativ 20 de metri.

În cel mai scurt timp, s-au alertat salvatorii minieri ai Exploatării Miniere Lupeni și Salvamin Petroșani, două echipe alcătuite din 14 salvatori fiind implicate în operațiunile de salvare. Aceste echipe sunt singurele acreditate să pătrundă în subsol, procedurile de intervenție fiind diferite de cele de la suprafață.

Minerul care s-a autoevacuat din subteran prezenta traumatisme la nivelul torsului, acesta fiind transportat cu o ambulanță la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Petroșani.

Concomitent, subprefectul județului Hunedoara, Dorel Bretean, a convocat la sediul minei Grupul de Suport Tehnic în cazul situațiilor de urgență generate de accidente, avarii, explozii și incendii în industrie, inclusiv prăbușiri de teren cauzate de exploatări miniere sau alte activități tehnologice.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a dislocat la exploatarea minieră o ambulanță de terapie intensivă și o autospecială de transport victime multiple.

În plus, un elicopter SMURD a aterizat la spitalul din Petroșani, fiind pregătit să preia răniții care necesită transportul de urgență spre clinici de specialitate.

CJCIP Hunedoara precizează că este vorba despre o operațiune în desfășurare, până la încheierea intervenției existând posibilitatea să apară informații noi.

UPDATE ORA 17.58 Hunedoara: Echipa de salvatori a avansat pe galerie; se aud mai multe voci din partea opusă

Echipele de salvatori mineri au avansat circa trei metri în zona în care s-a produs surparea de cărbune din subteranul Minei Lupeni, din partea opusă auzindu-se mai multe voci, dar și un perforator cu aer comprimat, ceea ce permite avansarea unei ipoteze că minerii surprinși în abataj ar putea fi în viață.

"Echipa de salvatori a avansat cu aproximativ 3 metri în zona surpării apreciată la o lungime de circa 20 de metri. Salvatorii au auzit mai multe voci, dar și un perforator care funcționează cu aer comprimat, ce este pornit periodic", a declarat, pentru AGERPRES, președintele Sindicatului 'Muntele', Darius Câmpean.

Alături de salvatorii profesioniști la fața locului ajută și alți mineri voluntari din schimbul de după-amiază, care aduc materialele necesare intervenției.

UPDATE ORA 17.36 Tudose, despre minerii blocați în Mina Lupeni: Se aud semne de viață; facem eforturi pentru a-i recupera

UPDATE ORA 17.26 PÎCCJ: Dosar penal în cazul accidentului produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni

UPDATE ORA 17.11 Hunedoara: Unul dintre minerii care au scăpat din subteranul Minei Lupeni a fost dus la spital

Unul dintre minerii care au reușit să scape de surparea din subteranul Minei Lupeni a fost transportat cu o ambulanță, joi după-amiază, la Spitalul de Urgență Petroșani pentru că a acuzat un traumatism toracic.

"Bărbatul a acuzat un traumatism toracic și a fost transportat la spitalul din Petroșani", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda.

Între timp, informațiile despre incidentul din subteranul Minei Lupeni arată că în abatajul care s-a surpat lucrau 11 mineri, și nu 14, cum s-a anunțat inițial. Dintre cei 11 mineri, opt au reușit să fugă din zona surpării iar trei au rămas blocați acolo.

Echipele de salvatori au coborât în subteranul Minei Lupeni, din Valea Jiului, la gura minei fiind deplasate de către ISU Hunedoara o autospecială de terapie intensivă și una pentru transport victime multiple.

Potrivit liderului sindical Darius Câmpean, acțiunile de salvare pot dura câteva ore, în funcție de ceea ce vor găsi echipele de salvatori în subteran.

Primele informații arată că surparea s-ar fi produs pe o galerie din subteran și ar avea o lungime de circa 10 metri. Surparea s-a produs într-un abataj cu banc subminat.

"Surparea a avut loc în Panoul 7C, sectorul 2. Au fost prinși trei mineri care lucrau la mutarea unui abataj. Echipele de salvatori mineri desfășoară activitățile necesare pentru salvarea victimelor", a declarat președintele Sindicatului 'Muntele', Darius Câmpean.

Mina Lupeni face parte din Complexul Energetic Hunedoara și a fost inclusă anul trecut pe lista exploatărilor miniere ce vor fi închise, fiind considerată neviabilă, alături de mina Lonea.

În luna mai a acestui an, secretarul de stat din Ministerul Energiei Doru Vișan a declarat, pentru AGERPRES, că extracția de cărbune în minele Lupeni și Lonea va continua până în 2018, urmând ca lucrările efective de închidere să se finalizeze până în 2027, acestea fiind termenele maxime impuse de Comisia Europeană pentru astfel de activități.

ORA 16.25 Hunedoara: Echipele de salvatori au coborât în subteranul Minei Lupeni

Echipele de salvatori au coborât în subteranul Minei Lupeni, din Valea Jiului, acolo unde joi după-amiază trei mineri au fost surprinși de o surpare care s-a produs într-un abataj cu banc subminat.

"Echipele de salvatori au coborât în subteran. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara a deplasat la fața locului o autospecială de terapie intensivă și una pentru transport victime multiple", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda.

Potrivit liderului sindical Darius Câmpean de la Sindicatul "Muntele", acțiunile de salvare pot dura câteva ore, în funcție de ceea ce vor găsi echipele de salvatori în subteran.

Conform primelor informații, surparea s-ar fi produs pe o galerie din subteran și ar avea o lungime de circa 10 metri.

"Surparea a avut loc în Panoul 7C, sectorul 2. Au fost prinși trei mineri care lucrau la mutarea unui abataj. Echipele de salvatori mineri desfășoară activitățile necesare pentru salvarea victimelor", a declarat Darius Câmpean.

În zona din subteranul Minei Lupeni, unde s-a produs surparea, se aflau 14 mineri. Dintre aceștia, 11 au reușit să iasă la suprafață, iar trei au rămas în subteran după ce abatajul s-a surpat, iar cărbunele căzut din tavan a blocat căile de acces.

Surparea s-a produs într-un abataj cu banc subminat.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara anchetează incidentul de la Mina Lupeni, însă nu se știe, deocamdată, care au fost cauzele care au dus la producerea surpării.

"Abatajul acela are o intrare și o ieșire. Nu se știe ce a cedat acolo. Probabil sunt stâlpii de susținere", a apreciat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Gabriel Istrate.

Pentru moment, evenimentul este încadrat la categoria incidentelor periculoase.

ORA 16.29 Ministerul Energiei: Salvatorii de la Lupeni au auzit voci în subteran; suntem optimiști că minerii prinși înăuntru sunt în viață

Echipele de mineri salvatori care au coborât în subteran în mina Lupeni au auzit voci, ceea ce înseamnă că există șansa ca cei trei prinși înăuntru să fie în viață, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanții Ministerului Energiei.

"Din informațiile primite de la echipele de mineri salvatori, se pare că se aud voci, ceea ce ne face optimiști că minerii care sunt prinși înăuntru sunt în viață", au spus reprezentanții ministerului.

Potrivit acestora, ministrul de resort, Toma Petcu, va decola cu un elicopter în cel mai scurt timp, urmând să ajungă la locul accidentului în aproximativ o oră.

Joi după-amiază a avut loc o surpare într-o galerie la mina Lupeni, din Valea Jiului, trei mineri fiind dați dispăruți în subteran.

În Valea Jiului mai există în prezent patru mine deschise, respectiv Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, care fac parte din Complexul Energetic Hunedoara, alături de termocentralele Mintia și Paroșeni.

Mina Lupeni a fost inclusă anul trecut pe lista exploatărilor miniere ce vor fi închise, fiind considerată neviabilă, alături de mina Lonea.

În luna mai a acestui an, secretarul de stat din Ministerul Energiei Doru Vișan a declarat, pentru AGERPRES, că extracția de cărbune în minele Lupeni și Lonea va continua până în 2018, urmând ca lucrările efective de închidere să se finalizeze până în 2027, acestea fiind termenele maxime impuse de Comisia Europeană pentru aceste tipuri de activități.

ORA 16.03 Ministrul Energiei va pleca la Lupeni cât de repede posibil (reprezentanți minister)

ORA 16.01 Arafat: Două elicoptere SMURD vor ajunge la Hunedoara

Două elicoptere SMURD și mai multe mașini aparținând Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare și Serviciului de Ambulanță vor ajunge la Mina Lupeni, unde trei mineri sunt dați dispăruți în subteran, a declarat joi pentru AGERPRES secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Potrivit acestuia, cele două elicoptere — unul din Arad și unul din București — vor ajunge în aproximativ două ore la Hunedoara.

Mașinile deplasate ale SMURD-ului și Serviciului de Ambulanță sunt de multiple victime și prim ajutor.

"În subteran intervin salvatori minieri. Am mobilizat forțe de intervenție", a arătat Arafat.

Trei mineri sunt dați dispăruți în subteran în urma unei surpări într-o galerie la Mina Lupeni, din Valea Jiului, la fața locului fiind deplasate mai multe echipaje de salvatori.

Prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, a declarat, pentru AGERPRES, că la nivel județean a fost activată Grupa operativă de suport tehnic și că salvatorii intervin la fața locului.

În zona din subteranul Minei Lupeni, unde s-a produs surparea, se aflau 14 mineri. Dintre aceștia, 11 au reușit să iasă la suprafață, iar trei au rămas în subteran după ce abatajul s-a surpat, iar cărbunele căzut din tavan a blocat căile de acces.

ORA 15.14 Hunedoara: Trei mineri sunt dați dispăruți în urma unei surpări de galerie la Mina Lupeni

Trei mineri sunt dați dispăruți în urma unei surpări care a avut loc joi după-amiază la Mina Lupeni, din Valea Jiului, la fața locului fiind deplasate mai multe echipaje de salvatori.

Prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, a declarat, pentru AGERPRES, că la nivel județean a fost activată Grupa operativă de suport tehnic și că salvatorii mineri intervin la fața locului.

"La Mina Lupeni s-a produs o surpare în subteran. Din primele informații trei oameni nu răspund", a precizat prefectul județului Hunedoara.

Potrivit primelor informații, surparea s-ar fi produs pe o galerie din subteran și ar avea o lungime de circa 10 metri.

"Surparea a avut loc în Panoul 7C, sectorul 2. Au fost prinși trei mineri care lucrau la mutarea unui abataj. Echipele de salvatori mineri desfășoară activitățile necesare pentru salvarea victimelor" , a declarat președintele Sindicatului 'Muntele', Darius Câmpean.

În zona din subteranul Minei Lupeni, unde s-a produs surparea, se aflau 14 mineri. Dintre aceștia, 11 au reușit să iasă la suprafață, iar trei au rămas în subteran după ce abatajul s-a surpat, iar cărbunele căzut din tavan a blocat căile de acces.

Surparea s-a produs într-un abataj cu banc subminat.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara anchetează incidentul de la Mina Lupeni, însă nu se știe, deocamdată, care au fost cauzele care au dus la producerea surpării.

"Abatajul acela are o intrare și o ieșire. Nu se știe ce a cedat acolo. Probabil sunt stâlpii de susținere", a explicat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Gabriel Istrate.

Pentru moment, evenimentul este încadrat la categoria incidentelor periculoase.

Mina Lupeni era prevăzută să fie închisă la sfârșitul acestui an.

AGERPRES / (AS — autori: Sorin Blada, Roberto Stan, Florentina Cernat, editori: Marius Frățilă, Diana Dumitru, Georgiana Tănăsescu, Nicoleta Gherasi, Antonia Niță, imagine: Irina Poenaru, redactor video: Marilena Stănescu, grafician:
Andrei Șerban, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Fotografii cu Prodanca goală și cu mâna la „fofo” scăpate pe internet

5 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor