UPDATE Hunedoara: Numărul greviștilor foamei de la termocentrala Mintia a crescut la 65 de persoane; blocări în subteran la Mina Livezeni

UPDATE Hunedoara: Numărul greviștilor foamei de la termocentrala Mintia a crescut la 65 de persoane; blocări în subteran la Mina Livezeni

UPDATE ORA 14.31 Numărul persoanelor care au intrat în greva foamei la termocentrala Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a crescut luni după amiază la 65 de lideri de sindicat și salariați, aceștia fiind nemulțumiți de faptul că administratorul special al complexului a denunțat în mod unilateral contractul colectiv de muncă.

În paralel, 23 de mineri de la exploatarea minieră Livezeni au anunțat că au decis să se autoblocheze în subteran, potrivit liderilor sindicali din Valea Jiului.

"Prin denunțarea vechiului contractului colectiv de muncă se pierd la salariu circa 700-800 de lei, adică chiar 40% pentru unii dintre angajați. Pierdem transportul, bonurile de masă și multe altele", a declarat, pentru AGERPRES, președintele Sindicatului Liber și Independent din Electrocentrale Deva (SLIED), Mircea Crișovan.

În plus, liderul sindical acuză administrația CEH că nu a ținut cont de recomandările făcute de sindicate, care au propus încetarea raporturilor de muncă pentru 1.000 de persoane care îndeplinesc condițiile de pensionare și limitarea salariilor conducerii companiei la maxim 5.000 de lei. În opinia acestuia, aplicarea acelor măsuri ar fi împiedicat denunțarea contractului colectiv de muncă.

"Toate măsurile pe care le-am cerut: adică scoaterea la pensie a 1.000 de oameni (...) reducerea salariilor la maxim 5.000 de lei, după care puteam intra toți în șomaj ca să reducem (cheltuielile, n.r.). N-au vrut. Din cauza lor s-a denunțat contractul colectiv de muncă. De asta suntem aici! Până nu-i demite ministrul pe toți, noi nu plecăm de aici! Să pună interimari de la București, de unde vor!", a afirmat președintele SLIED.

Sindicaliștii de la Mintia mai solicită separarea activităților de producere a energiei de cele de minerit, dar și întocmirea unui program de restructurare care să țină cont de realitățile din teren.
"Cerem demisia conducerii Complexului, care a dus societatea în situația în care se află astăzi. Ei au dus complexul în insolvență și tot ei fac programul de restructurare. Adică ei se schimbă între ei, din director general îl pune pe o altă funcție de director sau șef de divizie", a susținut Crișovan.

Protestul angajaților de la termocentrala Mintia se desfășoară în fața sediului companiei, la fața locului fiind prezentă luni și o ambulanță al cărei personal medical a monitorizat starea de sănătate a oamenilor.

În cazul în care nu se vor găsi răspunsuri favorabile la solicitările lor, energeticienii au în plan să rămână peste noapte în cantina termocentralei, aflată la ieșirea din societate.

ORA 09.27 Hunedoara: Protest la termocentrala Mintia — 25 de lideri sindicali și angajați au declarat greva foamei

Un număr de 25 de lideri sindicali și angajați de la termocentrala Mintia au intrat luni dimineața în greva foamei, în fața sediului administrativ, solicitând demisia conducerii companiei, pe care o acuză de faptul că a dus societatea la starea de insolvență de acum.

În paralel, în curtea termocentralei peste 100 de angajați au declanșat un protest spontan încă de la prima oră de program.

"Suntem 25 de oameni în greva foamei, toți liderii de sindicat și alți angajați. Cerem să se facă, de urgență, acorduri cu fiecare sindicat legal constituit, cerem demisia conducerii complexului, inclusiv a consilierilor, pentru că din cauza lor suntem în această situație", a declarat, pentru AGERPRES, președintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crișovan.

Potrivit acestuia, oamenii sunt nemulțumiți și de faptul că firma de insolvență desemnată ca administrator special al CEH a denunțat unilateral contractul colectiv de muncă și cer reglementarea acestei situații.

În plus, se solicită anularea unei decizii a conducerii CEH prin care personalul din termocentralele Mintia și Paroșeni este trimis, prin rotație, în șomaj tehnic, energeticienii apreciind că hotărârea ar trebui aplicată și în sectorul minier, neafectat de această măsură.

În acest context, energeticienii cer separarea "de urgență" a activității de minerit de cea de producere a energiei electrice, susținând că prin aplicarea unei asemenea măsuri se respectă și o cerință a Comisiei Europene formulată după ce compania a beneficiat de un ajutor financiar din partea statului pentru achiziția de certificate verzi.

"Până nu vor fi demiși cei din conducerea complexului, nu vom pleca de aici. Am protestat, am fost la Prefectură, am fost la Comisia de Dialog Social, am fost la Ministerul Energiei. Nu mai putem", a conchis liderul sindical.

Contractul colectiv de muncă al angajaților Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost denunțat joi, 17 martie, de administratorul judiciar al companiei, în condițiile în care societatea se află în procedură de insolvență. Potrivit unui comunicat al CEH, relațiile de muncă dintre salariați și angajator urmează să se deruleze în baza prevederilor din contractele individuale de muncă.

Conducerea CEH precizează că beneficiile și sporurile stipulate expres — valoric și procentual — în cadrul contractelor individuale de muncă nu vor fi afectate. Compania mai arată că, în cel mai scurt timp, va demara negocierea unui nou contract de muncă.

CEH numără circa 6.300 de salariați care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni. Compania are datorii de peste 1,2 miliarde de lei și se află în procedură de insolvență din data de 7 ianuarie, conform unei hotărâri luate de Tribunalul Hunedoara.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

3 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 „Dă-i în cap, omoar-o!” / „Planeta Moldova”, faza pe soacre