UPDATE Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în legătură cu înregistrările atribuite șefei DNA

UPDATE Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în legătură cu înregistrările atribuite șefei DNA

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în legătură cu înregistrările difuzate duminică seară și atribuite procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru.

El a precizat luni că sesizarea a fost înregistrată la Direcția de Inspecție judiciară pentru procurori, care urmează să efectueze verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii cu privire la săvârșirea vreunei abateri disciplinare.

Ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, a afirmat luni că nu are pârghiile necesare pentru a verifica veridicitatea înregistrărilor în care apare procurorul-șef al DNA , Laura Codruța Kovesi, adăugând că va apela la Inspecția Judiciară pentru acest lucru.

"Am auzit și eu aseară în spațiul public această dezbatere, această controversă destul de puternică, destul de intensă cu privire la acele dialoguri pe care le-ar fi purtat doamna Kovesi. Ca ministru al Justiției nu am pârghiile necesare pentru a verifica eu veridicitatea înregistrărilor, veridicitatea conținutului acelor înregistrări. Ce pot să fac eu ca ministru al Justiției (...) vom sesiza Inspecția Judiciară pentru a verifica veridicitatea acelor interceptări", a declarat Tudorel Toader, la intrarea în sediul Ministerului Justiției.

El a adăugat că, dacă Inspecția Judiciară nu are instrumentele, posibilitatea verificării autenticității înregistrărilor și conținutului acestora, atunci se vor găsi celelalte soluții legale procedurale, inclusiv expertizele tehnice.

Cu privire la o eventuală chemare a procurorului-șef al DNA pentru lămuriri, Toader a precizat că ministrul Justiției nu face anchetă.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Naționale Anticorupție, Livia Săplăcan, a precizat duminică seară că înregistrarea apărută în spațiul public, în care șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ar da ordine procurorilor din subordinea sa ''să ajungă la premier'', conține fragmente între care au fost intercalate sintagme menite să distorsioneze conținutul celor spuse .

''Înregistrarea conține fragmente care au fost rostite de procurorul șef în mod public ori la ședințele de lucru cu procurorii unei secții operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu îi aparțin și care sunt menite să distorsioneze grav conținutul celor spuse'', a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al DNA.

O înregistrare în care șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ar da ordine procurorilor din subordinea sa ''să ajungă la premier'' a fost difuzată duminică de România TV.

În înregistrare, șefa DNA ar discuta cu procurorul Jean Uncheșelu, potrivit România TV: ''Uncheșelu, știți ce-mi doresc: să 'decapați' instituțional în dosarul ăla cu casele și să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. Și am avut o discuție la Cheile Grădiștei și tot nu am auzit ce s-a întâmplat. (...) Posturi în plus avem, polițiști în plus avem, specialiști în plus avem, dosare avem. (...) Sunt unele chestiuni îngrijorătoare: sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută și care nu e soluționată. (...) Mă îngrijorează de ce nu-i înhățăm!''.

Dosarul ar fi legat de o fraudă cu 967 de case naționalizate, în care primarul Timișoarei Nicolae Robu și fostul edil al municipiului Gheorghe Ciuhandu au fost puși sub acuzare .

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Citiți și judecați voi...

5 Foarte interesante amănunte...