UPDATE JO 2022 - Dopaj: TAS va anunţa luni decizia sa în cazul Kamilei Valieva

UPDATE JO 2022 - Dopaj: TAS va anunţa luni decizia sa în cazul Kamilei Valieva

UPDATE Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), sesizat de autorităţile sportive internaţionale după ce Agenţia rusă antidoping (RUSADA) a ridicat suspendarea patinatoarei Kamila Valieva, va anunţa luni decizia sa în acest caz, a indicat sâmbătă TAS într-un comunicat, transmite AFP.

Audierea Camerei ad-hoc a TAS va avea loc prin videoconferinţă duminica, la 20:30, ora Beijingului (14:30, ora României), a precizat TAS.

"În urma audierii, juriul va delibera şi îşi va pregăti decizia. Este de aşteptat ca această decizie să fie notificată părţilor în cauză luni după-amiază", a adăugat TAS.

Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost depistată pozitiv la o substanţă interzisă, trimetazidină, la un control efectuat în luna decembrie, al cărui rezultat a fost anunţat în cursul Jocurilor Olimpice de la Beijing. Participarea sa la proba individuală din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing, care începe marţi, este suspendată în aşteptarea deciziei TAS.

Cazul Valieva vine în momentul în care sportivii ruşi participă la aceste Jocuri sub drapelul Comitetului Olimpic Rus, după ce ţara lor are interdicţie la Olimpiadă din cauza unui uriaş scandal de dopaj instituţionalizat, pe care Moscova l-a negat de ani de zile.

Favorită la titlul individual, Valieva a impresionat în proba pe echipe cucerind medalia de aur şi devenind prima patinatoare din istorie care a reuşit o săritură cvadruplă la Jocurile Olimpice.

Marţi, RUSADA a suspendat-o provizoriu pe patinatoare. Miercuri, Valieva a făcut însă apel şi a obţinut ridicarea suspendării, din motive încă misterioase, ceea ce îi permite sa continue participarea sa la Jocuri şi să se antreneze, aşa cum a făcut şi sâmbătă.


ITA, organismul responsabil cu controalele antidoping în timpul Jocurilor, şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), într-o primă fază, urmate de Federaţia Internaţională de Patinaj (ISU), după cum a declarat sâmbătă TAS, au anunţat un apel la TAS, pentru a obţine o decizie înainte de marţi, 15 februarie, ziua programului scurt în concursul feminin.

ORA 11:11 JO 2022 - Patinaj artistic: Kamila Valieva va afla sâmbătă seara dacă va participa la proba individuală (presă)

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, depistată pozitiv la o substanţă interzisă, trimetazidină, va afla sâmbătă seara, în jurul orei 23:00 în China (17:00 în România) dacă va putea participa marţi la proba individuală din cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, scrie L'Equipe.

Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost depistată pozitiv la trimetazidină la un control efectuat în luna decembrie, al cărui rezultat a fost anunţat în cursul Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Cazul Valieva vine în momentul în care sportivii ruşi participă la aceste Jocuri sub drapelul Comitetului Olimpic Rus, după ce Rusia, ca ţară, are interdicţie la Olimpiadă din cauza unui uriaş scandal de dopaj instituţionalizat, pe care Moscova l-a negat de ani de zile.

Favorită la titlul individual, Valieva a impresionat în proba pe echipe cucerind medalia de aur şi devenind prima patinatoare din istorie care a reuşit o săritură cvadruplă la Jocurile Olimpice.

Eteri Tutberidze, controversata antrenoare a celor mai buni patinatori ruşi, şi-a apărat sâmbătă sportiva, declarând pentru Reuters că este "absolut sigură ca Valieva este curată şi nevinovată".

Patinoarul pe care s-a antrenat sâmbătă Valieva a fost în centrul atenţiei. Punctual, Kamila Valieva a sosit în jurul orei 13:50 (ora Chinei) cu echipa sa şi cu altă patinatoare rusă, Anna Şcerbakova, campioana mondială. După ce a schimbat câteva cuvinte cu Şcerbakova, zâmbind, Valieva a intrat prima pe gheaţă la 13:55 pentru a exersa.

Valieva a început antrenamentul. După ce a efectuat programul său scurt la care a căzut la prima săritură, triplu axel, ea s-a îndreptat spre antrenoarea sa, Eteri Tutberidze. Ea a părut să verse o lacrimă, iar antrenoarea sa, puţin înclinată spre compasiune, a îmbrăţişat-o ca s-o încurajeze.

Valieva a părăsit patinoarul zâmbind, fără să facă nicio declaraţie.

După cum s-a anunţat, Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) va contesta, la fel ca şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), decizia Agenţiei ruse antidoping (RUSADA) de a ridica sancţiunea Kamilei Valieva.

"AMA/WADA doreşte să confirme că are intenţia de a depune recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) în legătură cu cazul în care este implicată o patinatoare artistică a Comitetului Olimpic Rus, care a fost depistată pozitiv la o substanţă interzisă înainte de Jocurile Olimpice", a indicat organismul într-un comunicat dat publicităţii.

Recursul AMA/WADA se va baza pe convingerea că "nu s-a aplicat corect Codul Mondial Antidoping în acest caz".
AGERPRES (AS/editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Ady Ivaşcu)

* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzarii ştirilor pe fluxul agenţiei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”