UPDATE Judecătoarea Mariana Ghena candidează pentru funcția de președinte CSM

UPDATE Judecătoarea Mariana Ghena candidează pentru funcția de președinte CSM

Judecătoarea Mariana Ghena, membru CSM din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, și-a anunțat vineri candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Ea își va prezenta în ședința CSM proiectul de management.

Pentru funcția de vicepreședinte al CSM și-a anunțat candidatura Cristian Mihai Ban, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

Candidații pentru șefia CSM trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea acestora referitoare la gestionarea competențelor Consiliului și rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar și proiectele aflate în derulare.

CSM este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt desemnați dintre cei 14 membri aleși în adunările generale ale instanțelor și Parchetelor.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii s-a constituit în ședință vineri.

Consiliul este format din judecătorii Simona Camelia Marcu și Mariana Ghena — Înalta Curte de Casație și Justiție, Lia Savonea — Curtea de Apel București, Nicoleta Margareta Țînț — Curtea de Apel Brașov, Andrea Annamaria Chiș — Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag — Tribunalul Neamț, Evelina Mirela Oprina — Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan — Judecătoria Timișoara și Mihai Bogdan Mateescu — Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Totodată, în CSM au fost aleși procurorii Codruț Olaru — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Cristian Mihai Ban — Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Florin Deac— Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, Nicolae Andrei Solomon — Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Tatiana Toader — Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București.

Potrivit articolului 3 din Legea 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care nouă judecători și cinci procurori, aleși în adunările generale ale judecătorilor și procurorilor, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept — președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, ministrul Justiției și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Membrii CSM sunt aleși pentru un mandat de șase ani, fără posibilitatea de a fi prelungit.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”