UPDATE Kovesi: Se pot cumpăra proprietăți în Franța cu milioane de euro și niciun ofițer de informații să nu afle?; e ilegal să nu sesizezi

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți, în contextul în care nu a primit nicio informare de la SIE în mandatul său, că se naște întrebarea dacă este posibil să se poată cumpăra proprietăți imobiliare în Franța cu peste 6,7 milioane de euro și niciun ofițer de informații să nu afle. Ea a subliniat că este ilegal să nu fie sesizat DNA-ul în cazul în care se dețin astfel de informații.

Anterior ea a afirmat că, de la preluarea mandatului la conducerea DNA, nu a primit niciun fel de informare de la Serviciul de Informații Externe.

"În anul 2015, din cele 5.988 de dosare înregistrate, 90 de dosare au avut la bază sesizări de la SRI, 22 au avut la bază sesizări provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar patru dosare au avut la bază sesizări de la DGIA din cadrul Ministerului Apărării. Am văzut, cu toate acestea, că în clasamentul făcut a primit și SIE un punctaj oarecum mic. Aș putea să spun că în 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici în 2014 nu am primit de la SIE, nici în 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de când am preluat această funcție nu am primit niciun fel de informare de la SIE", a afirmat Kovesi, la lansarea Raportului Freedom House România privind recuperarea produsului infracțiunii: de la prejudiciu până la confiscare și a celei de-a doua ediții a Indexului Sustenabilității DNA, realizat de Romanian Center for European Policies.

Ea a precizat că în investigațiile procurorilor anticorupție se observă că tot mai mulți inculpați și-au deschis conturi și afaceri în străinătate, precum și că își mută bani și își cumpără proprietăți în afara țării.

"Sigur că se ridică firesc întrebarea: de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activități? Sunt companii străine anchetate în țara lor pentru că au dat mită în România și nu am primit sesizări cu aceste infracțiuni. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nu am primit sesizări nici despre iahturile din străinătate, nici despre vilele de lux din străinătate. Uneori am aflat despre astfel de informații din investigațiile noastre proprii, prin comisiile rogatorii derulate, sau de foarte multe ori am aflat chiar din investigații jurnalistice care au făcut dezvăluiri despre companii anchetate în străinătate care au oferit mită în România sau despre conturi ale unor persoane din România care au derulat sume de bani sau au făcut tranzacții sau afaceri în străinătate. Se naște firesc întrebarea, și aș pleca de la un exemplu concret, dacă credem că se pot cumpăra proprietăți imobiliare în Franța cu suma de peste 6,7 milioane de euro și niciun ofițer de informații să nu afle despre acest lucru, niciun ofițer de informații să nu se împiedice de această informație? Mie îmi este greu să cred acest lucru", a susținut șefa DNA.

Kovesi a spus că nu este opțional să afli aceste informații și să nu sesizezi DNA. "Este ilegal să deții o astfel de informație și să nu sesizezi DNA și atunci mă întreb în mod firesc dacă cumva nu s-au aflat astfel de cazuri?", a adăugat ea.

AGERPRES/(A — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata