UPDATE MApN: Unul dintre militarii răniți în Afganistan a murit

UPDATE MApN: Unul dintre militarii răniți în Afganistan a murit

Unul dintre cei trei militari răniți în Afganistan a murit după ce, vineri, o patrulă românească ce executa o misiune în regiunea Kandahar a fost atacată, informează MApN.

Caporalul Mădălin Stoica avea 41 de ani, era căsătorit și avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operații și era angajat al MApN din anul 2002.

În același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuați pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale este alături de familia îndoliată și transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanțe.

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica și a înaintat Președintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Național 'Steaua României' în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Luni, 18 septembrie, vor fi organizate în unitățile militare din țară și din teatrele de operații ceremonii de comemorare a militarului căzut la datorie.

* MApN: Trei militari români răniți în Afganistan; doi în stare stabilă, al treilea grav rănit

Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței din Focșani au fost răniți vineri în Afganistan, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, informează MApN.

"Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fața locului, după care au fost evacuați la cel mai apropiat spital militar. Doi sunt în stare stabilă, al treilea fiind grav rănit", se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Numele militarilor vor fi făcute publice după ce vor fi anunțate familiile lor, precizează MApN.

Potrivit sursei citate, militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), în regiunea Kandahar, când un autovehicul capcană (VBIED — Vehicle-Borne Improvised Explosive Device) a intrat în blindatul lor.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale este informată permanent despre starea răniților, mai precizează sursa citată.

Conform Ministerului Apărării, militarii focșăneni au fost introduși în teatrul de operații din Afganistan în luna august.

În acest an, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alți aproximativ 300 fiind desfășurați în operații sub comandă/mandat NATO, UE, ONU și OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 28 de militari și-au pierdut viața și alți peste 180 au fost răniți.

"Situația de securitate în Afganistan se menține instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul și sudul Afganistanului. Forțele NATO care asigură securitatea bazelor militare și a centrelor importante ale țării rămân ținte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenților. România continuă să își mențină angajamentele în teatrul de operații Afganistan, efortul principal rămâne concentrat pe asigurarea protecției forței în Baza Militară Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea și asistența forțelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord și Sud", se mai precizează în comunicatul citat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...