UPDATE NATO a aprobat desfășurarea a patru batalioane în Polonia și țările baltice

UPDATE NATO a aprobat desfășurarea a patru batalioane în Polonia și țările baltice

Liderii statelor membre ale NATO, reuniți la Varșovia, au aprobat desfășurarea a patru batalioane în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, a anunțat vineri seară secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în cadrul măsurilor de contracarare a amenințării reprezentate de Rusia, relatează AFP, DPA și Reuters.

Marea Britanie s-a angajat să trimită 650 de militari, dintre care 500 în Estonia și 150 în Polonia. Canada a anunțat în urmă cu câteva zile că va trimite 1.000 de militari, în timp ce Belgia și Franța urmează să desfășoare fiecare câte 150 de militari.

Batalionul din Letonia va fi sub comandament canadian, cel din Lituania sub comandament german, cel din Estonia sub comandament britanic, iar batalionul din Polonia va avea comandament american.

Obiectivul NATO este de a preveni repetarea scenariului ucrainean și o anexare ipotetică de către Rusia a unei părți a teritoriului uneia dintre fostele republici baltice sovietice.

Stoltenberg a subliniat că, pe baza sfaturilor de natură militară, patru batalioane reprezintă o măsură de descurajare adecvată și că ele vor rămâne în Polonia și în statele baltice atât timp cât va fi necesar.

Batalioanele vor fi 'robuste', multinaționale și desfășurate anul viitor, pe baza unei rotații a efectivelor lor. ''Ele arată clar că un atac asupra unui (stat) aliat va fi considerat un atac asupra întregii alianțe'', a menționat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit înaltului responsabil NATO, este necesar ca Moscova să fie informată la zi în legătură cu deciziile luate la Summitul de la Varșovia, pentru a se evita neînțelegerile și evaluările eronate.

''Simultan cu consolidarea măsurilor noastre de descurajare și a apărării noastre, continuăm să căutăm un dialog constructiv cu Rusia. Rusia nu poate fi și nu trebuie să fie izolată... Noi vom informa Rusia cu privire la deciziile pe care le-am luat la summit'', a accentuat Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a Summitului NATO de la Varșovia.

NATO și-a multiplicat exercițiile în estul Europei pentru a verifica nivelul de pregătire a trupelor sale și a reasigura țările membre din estul Europei. Alianța Nord-Atlantică a trimis, de asemenea, avioane suplimentare pentru a da noi asigurări de protecție a granițelor aeriene de-a lungul coastelor statelor baltice.

În sudul Europei, NATO se ocupă tot mai mult de securitatea României și a Bulgariei, care privesc cu neliniște consolidarea dispozitivului militar rus în Marea Neagră, notează AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu