UPDATE Petre Tobă, la DNA: Eu nu am venit aici pentru a face declarații în favoarea sau în defavoarea unei părți

Fostul șef al Poliției Române Petre Tobă a afirmat marți, după ce a fost audiat în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, că nu a venit la DNA pentru a face declarații în favoarea sau în defavoarea uneia dintre părți, ci pentru a prezenta situația reală.

"Am fost citat în calitate de martor la Direcția Națională Anticorupție în dosarul privind cercetarea accidentului în care a fost implicat domnul Gabriel Oprea. Am răspuns la toate întrebările adresate de către procurorul de caz, am răspuns la toate întrebările adresate de către apărători și cu această ocazie, cred eu, am reușit să clarific toate aspectele tehnice care mi-au fost indicate, care mi-au fost adresate pentru a fi clarificare de către procurori", le-a spus Petre Tobă jurnaliștilor la ieșirea din DNA.

Întrebat dacă declarația dată îi este favorabilă lui Gabriel Oprea, Tobă a răspuns: "Nu. Eu am jurat că voi spune adevărul și numai adevărul. Eu nu am venit aici pentru a face declarații în favoarea sau în defavoarea uneia dintre părți. Am venit să prezint situația reală, operativă, cum a fost atunci și mai mult caracteristicile tehnice ale acestor măsuri".

Și fostul șef al Poliției Rutiere Lucian Diniță s-a prezentat marți la DNA pentru a fi audiat în aceeași speță.

În luna octombrie au mai dat declarații în acest dosar fostul procuror general al României Ilie Botoș și fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

Pe 7 decembrie 2016, Gabriel Oprea, Petre Mazilu — administratorul firmei General MPM Impex SRL și Adrian Corcodel — șeful echipei care efectua lucrări în zona în care s-a produs accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină au fost puși sub acuzare de DNA pentru ucidere din culpă.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliție Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulație în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecință a unui traumatism cranio-cerebral și facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a fostului ministru Gabriel Oprea.

Anchetatorii arată că polițistul circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie. Dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că polițistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Procurorii mai susțin că Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cercetător chinez despre kiturile de testare: „Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezult…

2 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

3 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

4 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

5 Primul caz de infecție cu coronavirus, confirmat oficial în România / Un bărbat care a intrat în contact cu ital…

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară