UPDATE Plenul a aprobat ca legile cu incidență asupra Justiției să fie modificate numai în comisia specială condusă de Iordache

UPDATE Plenul a aprobat ca legile cu incidență asupra Justiției să fie modificate numai în comisia specială condusă de Iordache

Plenul comun al Parlamentului a aprobat luni, cu 198 de voturi "pentru" și 119 "împotrivă", modificarea regulamentului Comisiei speciale privind sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislației în domeniul Justiției, astfel încât actele normative cu incidență asupra Justiției să fie modificate numai în această comisie.

Președintele comisiei speciale, Florin Iordache, a trimis luni Birourilor permanente reunite o scrisoare în care solicită ca toate actele normative cu incidență asupra Justiției care sunt în procedură parlamentară să fie dezbătute și modificate în această comisie.

Iordache a solicitat BPR modificarea regulamentului comisiei pe care o conduce cu articolul următor: "examinarea, modificarea și completarea, după caz, a tuturor actelor normative cu incidență asupra Justiției, în vederea reformării sistemului judiciar, aflate în procedură parlamentară, precum și a celor ce urmează a intra în procedura parlamentară, pe toată perioada desfășurării activității Comisiei și care vor fi transmise acesteia".

Deputatul PNL Ioan Cupșa a declarat la dezbateri că liberalii vor vota împotriva acestei modificări.

"PNL va vota împotriva acestui hocus-pocus, acestor modificări ale regulamentului acestei comisii speciale și vă atenționăm că în legătură cu legile Justiției singura modalitate normală, sănătoasă, așezată și regulamentară era să sesizați comisiile permanente din fiecare cameră și mai apoi rapoartele care s-ar fi redactat de comisiile permanente să le fi supus votului în plenul camerelor. Orice altă procedură este neregulamentară, este nelegală și drept urmare ne va permite să contestăm aceste așa—zise legi ale Justiției, să le atacăm în privința neconstituționalității", a menționat Cupșa.

Și parlamentarii USR au anunțat că vor vota împotriva acestor modificări.

"Este regretabil faptul că această comisie nu funcționează după un regulament clar, faptul că astăzi se încearcă acoperirea unor greșeli de procedură legislativă. Grija principală ar trebui să fie aceea de transparență, ar trebui ca la comisie să ni se pună la dispoziție toate documentele în timp util pentru a discuta aceste legi. Din păcate lucrul acesta nu se întâmplă. Noi vom vota împotriva modificărilor", a menționat deputatul USR Stelian Ion.

Senatorul PMP Traian Băsescu a spus la rândul său că este o greșeală a Parlamentului înființarea acestei comisii speciale.

"Cred că cea mai mare greșeală o facem constituind această comisiei care să rezolve toate problemele pe care le are Justiția. Mai mult decât atât puneți această comisie și sub președinția unui coleg de-al nostru care, în urma aventurilor din prima parte a anului, a reușit să devină o emblemă a antireformei în Justiție. Sugestia mea este să renunțăm la orice comisie specială, lăsați proiectele de legi să meargă prin Comisiile juridice și plenurile celor două camere și sunt convins că vom avea legi mai bune. Modul cum s-a constituit comisia și cel care reprezintă comisia, președintele ei, domnul Iordache, vor fi dezavantaje uriașe pentru ca aceste legi să poată fi duse la capăt datorită reacției publice care va exista", a declarat Băsescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...