UPDATE Primarul interimar al sectorului 1 Vasile Moțoc s-a prezentat la DNA Ploiești; el nu a dat declarații (surse)

UPDATE Primarul interimar al sectorului 1 Vasile Moțoc s-a prezentat la DNA Ploiești; el nu a dat declarații (surse)

Viceprimarul cu atribuții de primar al sectorului 1 Vasile Moțoc s-a prezentat luni la sediul DNA Ploiești după ce a fost citat într-un dosar de corupție, însă nu a dat declarații procurorilor, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. Moțoc și alte două persoane care au funcția de consilier local la Primăria sectorului 1 sunt suspecți într-un dosar de luare de mită disjuns din cel în care este urmărit penal primarul Andrei Chiliman, cei trei prezentându-se în urma citării la sediul DNA Ploiești.

Surse judiciare au afirmat că Moțoc și celelalte două persoane nu au dat declarații procurorilor, astfel că aceștia au părăsit sediul DNA după ce le-a fost adusă la cunoștință calitatea de suspect într-un dosar de luare de mită.

În ultima perioadă procurorii DNA Ploiești au mai audiat în acest dosar 16 consilieri locali de la sectorul 1 care sunt suspecți de luare de mită.

Vasile Moțoc a preluat atribuțiile primarului Andrei Chiliman după ce acesta din urmă a fost pus sub acuzare de procurorii DNA Ploiești într-un dosar de corupție.

Procurorii DNA Ploiești au dispus, în luna iunie a anului trecut, începerea urmăririi penale față de Andrei Chiliman, acuzat de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată, în aceeași cauză fiind urmăriți penal și fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și Ioana Costescu, consilier personal al primarului Sectorului 1, ambii pentru constituire de grup infracțional organizat și trafic de influență, iar Ion Brad, consilier local la Sectorul 1 București, pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

Potrivit unui comunicat de presă emis la acel moment de DNA, încă din 2004, după alegerile locale, la inițiativa lui Moisescu a fost constituit un grup infracțional organizat, compus din acesta, Ioana Costescu, Andrei Chiliman și Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție și asimilate acestora, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

"Suspectul Moisescu coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele, respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, suspecții Costescu și Brad derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar inculpatul Andrei Chiliman, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora. Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărțiți între suspecții Moisescu, Costescu, Brad, Chiliman și filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% partidul respectiv — filiala sector 1", susțin procurorii.

DNA arată că diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

Potrivit surselor judiciare citate, noul dosar care îi vizează pe consilierii locali ar avea legătură cu acest procent de 15% care ar fi fost dat ca mită unor funcționari, inclusiv consilieri.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

3 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

4 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene