UPDATE Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, se va retrage din viața publică în toamnă

UPDATE Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, se va retrage din viața publică în toamnă

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, se va retrage din viața publică din toamnă, a anunțat joi Palatul Buckingham, informează Reuters și AFP.

''Alteța Sa Regală Ducele de Edinburgh a decis să nu mai onoreze angajamente publice începând din toamna acestui an'', a anunțat Palatul Buckingham într-un comunicat, adăugând că prințul Philip, care va împlini 96 de ani la 10 iunie, are ''susținerea deplină'' a Reginei.

Palatul a mai anunțat că regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 91 de ani, va continua să-și îndeplinească în totalitate prerogativele oficiale.

Prințul Philip este, în prezent, mentor, președinte sau membru a peste 780 de organizații. El va continua să le susțină dar nu va mai juca ''un rol activ'' prin participare la evenimente.
Cunoscut pentru gafele și umorul său, Philip a estimat în 2011 că și-a îndeplinit partea sa de activitate alături de regină, a cărei domnie are o longevitate fără precedent. El și-a secondat soția de la accederea ei la tron în 1952. ''Prima, a doua și ultima mea sarcină este să nu o las niciodată pe regină să cadă'', a mai spus el. În schimb, Elisabeta a II-a a declarat în 2011 că prințul Philip a fost ''stânca, puterea și sprijinul'' său.

Cu rădăcini germane, Philip al Greciei și Danemarcei s-a născut pe insula grecească Corfu la 10 iunie 1921. După o copilărie solitară și tulbure, petrecută între Franța, Anglia și Germania, a întâlnit-o la 18 ani pe tânăra Elizabeta, care nu avea decât 13 ani, dar care s-a îndrăgostit de frumosul ofițer. S-au căsătorit la 20 noiembrie 1947. Regina Elisabeta l-a numit Prinț al Regatului Unit în 1957.

Efervescență la Buckingham: Surse apropiate de palat au dat asigurări că nu există motive de panică

Surse apropiate de Palatul Buckingham au dat asigurări joi, în declarații separate pentru Reuters și AFP, că nu există niciun motiv de panică legat de sănătatea reginei Elisabeta a II-a sau a soțului ei, prințul Philip, după ce personalul palatului a fost convocat pentru o reuniune de urgență.

Informația despre convocarea întâlnirii, publicată de un tabloid britanic, a alimentat speculații cu privire la sănătatea cuplului regal.

"Nu există nici un motiv de panică", au declarat sursele citate de Reuters și AFP, care au vorbit sub protecția anonimatului.

Personalul Palatului Buckingham, reședința reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit, ar fi fost chemat în timpul nopții pentru o întâlnire de urgență ''foarte neobișnuită'', existând zvonuri privind un anunț iminent referitor la Regină sau la Ducele de Edinburgh, soțul ei, după cum a scris tabloidul Daily Mail.

Lord Chamberlain, cel mai înalt responsabil al casei regale, și secretarul privat al reginei, Christopher Geidt, urmează să se adreseze personalului în cursul dimineții.

Palatul Buckingham nu făcut niciun comentariu în legătură cu aceste informații.

Regina Elisabeta a II-a, care a împlinit luna trecută 91 de ani, și soțul ei, prințul Philip, care va împlini 96 de ani luna viitoare, continuă să își îndeplinească în mod regulat îndatoririle oficiale, deși au redus volumul de muncă în ultimii ani.

Suverana s-a întâlnit miercuri cu prim-ministrul Theresa May pentru a-și da acordul oficial pentru dizolvarea parlamentului care va fi reînnoit după alegerile legislative din 8 iunie, în timp ce Philip a participat la o ceremonie de inaugurare la Lord's Cricket Ground în centrul Londrei, scriu cele două agenții de presă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii