UPDATE Protestatarii din Capitală au ajuns la sediul DNA; manifestații similare, cu câteva zeci de manifestanți, s-au derulat și în țară

UPDATE Protestatarii din Capitală au ajuns la sediul DNA; manifestații similare, cu câteva zeci de manifestanți, s-au derulat și în țară

Protestatarii din Capitală au ajuns, duminică seara, la sediul DNA, numărul acestora crescând, pe parcursul marșului, la peste 400, potrivit unor surse oficiale.

Manifestanții s-au deplasat pe traseul Piața Victoriei — Universitate — Primăria Generală a Municipiului București — sediul DNA, oprindu-se la km 0, unde au ținut un moment de reculegere pentru revoluționarii căzuți în decembrie 1989 și au cântat "Deșteaptă-te române!". De asemenea, au solicitat să li se acorde dreptul de a circula pe prima bandă de circulație, însă jandarmii au refuzat acest lucru.

Protestatarii au scandat mesaje de susținere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Aproximativ 200 de persoane s-au strâns duminică seara, în Piața Victoriei din Capitală, în cadrul unui protest intitulat "Cod roșu la DNA", ulterior, coloana de manifestanți plecând în marș spre sediul Direcției Naționale Anticorupție. Circulația nu a fost întreruptă, o asemenea măsură neimpunându-se datorită numărului participanților, aceștia deplasându-se pe trotuar, în timp ce un cordon de jandarmi împiedică pătrunderea manifestanților pe carosabil.

Proteste similare au avut loc în mai multe orașe din țară, numărul participanților fiind mai redus. S-au scandat lozinci antiguvernamentale și de susținere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, ori doar s-au afișat bannere cu acest tip de mesaje: ''DNA, țara e a ta'', (Timișoara), "Kovesi, nu uita/Noi suntem de partea ta!", "Rezistăm/Și nu cedăm!", "Dragnea, nu uita/România nu-i a ta!", "Îmbogățire personală prin sărăcire generală = cv parlamentar, prefect/ministru", "Kovesi you are our only hope", "LCK și DNA sunt spaima lui Dragnea" (Cluj).

În toate cazurile, oamenii au protestat pașnic, manifestațiile desfășurându-se fără incidente.

Câteva zeci de timișoreni au fost prezenți, duminică seara, în Agora din Piața Sfântul Gheorghe, unde și-au exprimat susținerea față de DNA. "Am vrut să ne arătăm sprijinul față de DNA, ideea protestului nostru pornind de la corupția din țară, de la nivel înalt, împotriva căreia trebuie să ne exprimăm. Pentru că apar probleme noi zilnic, la sfârșitul fiecărei săptămâni, noi, aici, abordăm câte o temă. De săptămâna viitoare vom cere autorizație și pentru un marș pe străzile orașului. Au confirmat participarea la acest protest peste 200, dar probabil că din cauza căldurii oamenii nu au venit în număr atât de mare'', a declarat pentru AGERPRES Răzvan Codreanu, organizatorul protestului.

Aproximativ zece persoane au protestat, duminică, în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca. "Protestăm pentru că vedem că guvernul și parlamentarii în special, pentru ca ei să scape de pușcărie sau să-și scape colegii penali, doresc să compromită democrația noastră și să compromită instituțiile democratice ale statului, DNA, justiția. Doresc să le schimbe sau să facă în așa fel modificări încât pe viitor să fie permisă mai multă corupție, mai mult furt, cu ceea ce nu suntem de acord, pentru că din banii noștri se fură", a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre protestatari.

Un grup de 17 manifestanți s-a strâns duminică seară pe platoul din fața Prefecturii din Constanța, în urma unui apel lansat pe pagina unui site de socializare de grupul #rezist Constanța, iar la Sibiu, peste 30 de protestatari au mărșăluit timp de două ore, pe două bulevarde din municipiu.

Un număr de 15 persoane s-au adunat, de asemenea, în Piața Unirii din Oradea. "Continuăm protestele care au început în februarie, deoarece continuă atacurile la independența justiției, a statului de drept. Am ieșit acum pentru că noi considerăm că ne aflăm în cod roșu la DNA, se încearcă debarcarea Laurei Codruței Kovesi de la conducerea DNA, ceea ce ar însemna transformarea Direcției Naționale Anticorupție într-o Discreție Națională Anticorupție. Încercăm să împiedicăm asta", a declarat, pentru AGERPRES, profesorul Alin Dobai, lider al protestatarilor.

Îmbrăcați, majoritatea, în tricouri galbene, inscripționate cu #rezist, cu vuvuzele și două portavoci, protestatarii au adus cu ei mai multe pancarte cu mesaje, pe care le-au sprijinit de copăceii din piața Unirii. AGERPRES/ (AS-autori: Daniel Florea, Otilia Halunga, Marius Septimiu Avram, Dan Mihăescu, Isabela Paulescu, Eugenia Pașca, editor: Diana Dumitru)

AGERPRES/ (AS-autori: Daniel Florea, Otilia Halunga, Marius Septimiu Avram, Dan Mihăescu, Isabela Paulescu, Eugenia Pașca, editor: Diana Dumitru, editor online: Daniela Juncu)


Citește și:

populare
astăzi

1 „Dacă nu face față, poate să vină cu un coleg” / Săpunaru, umilit puțin de o fană a Rapidului...

2 Foarte interesant! / Mesajul criptic al lui Kirilo Budanov și ce spune despre moartea lui Navalnîi

3 VIDEO „Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Mi-e scârbă de mine că de doi ani o duc rău cu ea”

4 Foarte interesante amănunte...

5 O notă confidențială a spionajului francez care dă de gândit