UPDATE Protestul celor 15.000 de sindicaliști din Educație s-a încheiat; profesorii sunt nemulțumiți de grilele de salarizare

UPDATE Protestul celor 15.000 de sindicaliști din Educație s-a încheiat; profesorii sunt nemulțumiți de grilele de salarizare

Sindicaliștii din Educație au încheiat miercuri, în jurul orei 14,00, protestul organizat în Capitală, după ce liderii sindicali au avut, la Palatul Cotroceni, o discuție "mulțumitoare" cu un consilier al președintelui României, Klaus Iohannis.

* Delegație a sindicatelor din educație, primită la Palatul Cotroceni

Peste 15.000 de sindicaliști din toată țara, alături de elevi și părinți, au pornit în jurul prânzului din Piața Victoriei într-un marș către Palatul Cotroceni, protestul fiind generat de eșuarea negocierilor cu Guvernul României referitoare la salarizarea din învățământ. Protestatarii au afișat pancarte cu mesaje: "Vrem să fim tratați corect, cu cinste și cu respect!", "Afară, afară cu politica din școală", "Fără educație moare orice nație", "Muncă decentă, salarii indecente", "Guvernul a decis: învățământul va fi ucis".

De asemenea, protestatarii au scandat: "Trădătorii", "Vrem o țară ca afară", "Demisia", "Jos cu trădătorii", "Vrem respect", "Jos Guvernul".

În timpul deplasării către Palatul Cotroceni, senatorul Cristiana Anghel a încercat să se alăture protestatarilor, însă nu a fost primită de sindicaliști.

Președintele Federației Sindicale din Învățământul Superior Alma Mater, Anton Hadăr, a afirmat miercuri, pentru AGERPRES, că grilele de salarizare publicate marți de Ministerul Muncii 'sunt nemulțumitoare'.

'Grilele publicate sunt nemulțumitoare având în vedere că am ieșit în stradă. Nu e ceea ce ne-am fi dorit. Sunt 5% corecții salariale în medie. La superior sunt 2,6% aplicabil de la 1 august timp de un an și jumătate. Peste un an și jumătate nu știm cine va mai fi la putere. Din păcate, doamna de la Finanțe (ministrul Finanțelor, Anca Dragu n.r.) nu a găsit banii necesari și nu a venit la discuții. Niciodată nu a venit la discuții. Este primul ministru de Finanțe din istoria României care nu vine la discuții cu sindicatele din Educație, mai ales că situația o cerea. Aici la marș au venit doar cei care nu au avut activități didactice concrete. E de apreciat efortul pe o căldură așa de urâtă", a declarat Anton Hadăr.

Conform grilei privind salarizarea angajaților din sistemul public, publicată de Ministerul Muncii, cea mai mare creștere salarială este de 26% și se aplică pentru funcția de asistent II în învățământul preuniversitar didactic, cuantumul salariului de bază brut urmând să ajungă la 1.687 de lei, de la 1.339 lei (+348 lei). Pe de altă parte, grila de salarizare prevede și o scădere salarială în învățământul preuniversitar și universitar didactic auxiliar, pentru antrenor asistent (categoria a V-a și debutant), de la 1.368 lei la 1.350 lei (-1,3%).

Alte majorări importante sunt consemnate în cazul învățământului preuniversitar didactic pentru: învățător, educator, instructor definitiv, cu studii medii și vechime de 6-10 ani (+22,3%, salariu de 1.700 lei de la 1.390 lei), institutor definitiv, cu studii superioare și vechime de 6-10 ani (+21,9%, de la 1.448 lei la 1.765 lei), institutor cu grad didactic II, cu studii superioare și vechime între 6 și 10 ani (+21,3%, de la 1.515 lei la 1.838 lei), profesor cu grad didactic II, studii superioare și 6-10 ani vechime (+21%, respectiv de la 1.698 lei la 2.055 lei) și profesor cu grad didactic II, cu studii de scurtă durată (SSD) și 6-10 ani vechime (+20,5%, de la 1.535 lei la 1.850 lei).

De asemenea, potrivit documentului, în ceea ce privește salarizarea din învățământul preuniversitar și universitar didactic auxiliar, vor beneficia de creșteri de 20,3% debutanți (cu studii superioare) pentru funcțiile de: informaticieni, instructori — animatori / co-repetitori/instructori de educație extra-școlară, administratori de patrimoniu, bibliotecari/documentariști/redactori debutanți, ingineri, analist programator/inginer sistem, biolog/biochimist/chimist/fizician, psiholog/sociolog, asistent de cercetare științifică (stagiar), inginer agronom/zootehnist/pedolog, maestru de studii (balet, canto, secretar literar muzical), operator imagine/sunet, maestru (balet-dans, corepetitor, dirijor cor, secretar tehnic de redacție, traducător, tehnoredactor, corector, desenator artistic, conservator, restaurator, muzeograf, bibliograf, asistent social gradul I — (asistent social principal) și medic veterinar.

Totodată, pentru funcția de informatician gradul I, cu studii de scurtă durată (SSD), salariul crește cu doar 4 lei, de la 2.250 lei la 2.254 lei (+0,2%).

În învățământul universitar, cea mai mare majorare salarială se consemnează pentru asistenții universitari/cercetătorii științifici (vechime 6-10 ani), respectiv de la 2.046 lei la 2.374 lei (+16%) și pentru șefi lucrări (lector universitar)/cercetător științific grad III (vechime 6-10 ani), de la 2.220 lei la 2.500 lei (+12,6%).

Potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, protestatarii au solicitat respectarea Legii Educației Naționale, în sensul alocării anuale din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale a minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv pentru educație.

'Aceasta ar permite creșterea costului standard per antepreșcolar, preșcolar sau elev, a costului mediu per student echivalent, creșterea burselor elevilor și studenților, decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, precum și decontarea navetei personalului didactic, dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ precum și asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională continuă a salariaților din învățământ', se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Sindicaliștii cer, de asemenea, aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, de la aceeași dată pentru toate categoriile vizate. Reprezentanții sindicaliștilor cer elaborarea, până la finalul mandatului actualului Guvern, a unei legi de salarizare echitabilă, pornind de la principii corecte, care să abroge toate actele normative de salarizare existente în prezent, astfel încât fiecare categorie socio-profesională să fie poziționată în grila de salarizare în funcție de rolul pe care îl are în dezvoltarea societății.

Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru, a declarat marți că ordonanța privind salarizarea bugetarilor ar putea fi adoptată în ședința Guvernului de miercuri, 7 iunie, iar până la sfârșitul acestei săptămâni se discută cu partenerii sociali din Educație propunerea Executivului.

"Așteptăm ca, până la sfârșitul săptămânii, să reconfirmăm cu partenerii sindicali poziția acestora referitoare la propunerea Guvernului. V-am spus, luni la întâlnire, am avut un oarecare dezacord. Evident așteptăm confirmarea acestui lucru și dacă își vor menține poziția exprimată până acum și nu vom ajunge la un acord, pe care noi ni-l dorim în continuare, va exista o asumare a Guvernului pe varianta care corespunde cel mai bine cu principiile pe care le-am pus pe masă. Varianta care într-adevăr se concentrează pe corecții și care de la început nu și-a propus să ajungă în discuții de negociere de creștere a salariului cu un procent sau un alt procent pentru că nu acesta a fost scopul pe care l-am avut", a spus Dragoș Pîslaru.

Ministrul a refuzat însă să precizeze care variantă este cea în cauză, respectiv aceea cu majorări de 9,65% din august 2017 sau cea cu creșteri cuprinse între 5 și 6% din august 2016, cu un impact bugetar de 200 de milioane de lei. Pîslaru a spus că, inițial, sindicatele din Educație erau de acord cu aplicarea unor corecții din august 2016, dar ulterior aceștia nu au mai fost de acord cu această propunere și au cerut aplicarea acestora de la 1 ianuarie 2017.

Potrivit șefului de la Muncă, de corecții salariale pozitive ar urma să beneficieze 120.000 de profesori din cei 260.000 existenți în sistem.

Săptămâna trecută, sindicaliștii din Educație au solicitat Guvernului ca Ordonanța privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate. Anterior, aceștia au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloș de creștere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

La acțiunea de protest au participat reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, ai Federației Sindicatelor din Educație 'SPIRU HARET', ai Federației Naționale Sindicale 'ALMA MATER', ai Consiliului Național al Elevilor și ai Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA