UPDATE Racheta nord-coreeană: Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate

UPDATE Racheta nord-coreeană: Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate

Consiliul de Securitate se va reuni de urgență, duminică, la New York, în urma lansării unei rachete nord-coreene, au anunțat diplomați. 

*Coreea de Nord a lansat o rachetă (Seul)


*Tirul nord-coreean este "absolut intolerabil" (prim-ministru japonez)

*Tirul nord-coreean: Washingtonul denunță o acțiune "destabilizatoare și provocatoare"

Reuniunea, sub formă de consultări cu ușile închise, a fost cerută de Statele Unite și Japonia, membri ai Consiliului, și Coreea de Sud, notează AFP.

Într-o scrisoare comună către președinția venezueleană a Consiliului cerând această reuniune, Washingtonul și Tokyo subliniază că "lansarea astăzi a unui pretins +satelit+ de către Coreea de Nord este o violare a rezoluțiilor pertinente ale ONU" ce interzic Phenianului orice activitate balistică sau nucleară.

Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune duminică dimineață, în ciuda avertismentelor Statelor Unite și Coreii de Sud, a anunțat Ministerul sud-coreean al Apărării.

Acest tir a fost efectuat în timp ce comunitatea internațională încă încearcă să ajungă la un consens cu privire la modul de a răspunde la ultimul test nuclear al Phenianului de la 6 ianuarie.

Washingtonul și Beijingul, singurul aliat al Phenianului, negociază de mai multe săptămâni asupra unui proiect de rezoluție a Consiliului pentru a răspunde acestui test, fără succes până în prezent.

Coreea de Nord este deja lovită de sancțiuni internaționale grele în urma tirurilor sale balistice și după trei teste nucleare, efectuate în octombrie 2006, mai 2009 și februarie 2013, amintește France Presse.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lunetista fotomodel, brazilianca Thalito, ucisă într-un atac al rușilor în Harkov

2 VIDEO Cum sunt vânați și uciși ofițerii ruși. Putin pierde cel de-al 58-lea ofițer

3 „Iadul pe pământ” / Mărturisirile unor soldaţi ucraineni de pe frontul din Est

4 VIDEO Avionul „glorios” cu care Putin spera să câștige în Ucraina, un dezastru. Su-34 cade din cer

5 Ucrainenii suferă o pierdere importantă! Rușii l-au ucis pe Ivan „Brest” Marciuk