UPDATE Ratko Mladic, condamnat la închisoare pe viață în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care și genocid

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, supranumit 'Măcelarul din Balcani', a fost condamnat miercuri la închisoare pe viață de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost uciși 8.000 de băieți și bărbați musulmani, și crime împotriva umanității, relatează agențiile internaționale de presă.

În vârstă de 74 de ani, Ratko Mladic a fost găsit vinovat și pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra orașului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate.

El a fost achitat de acuzațiile de genocid în alte zone.

Cu puțin timp înainte de anunțarea verdictului, Ratko Mladic a fost evacuat din sala de audieri a Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, după ce a avut o izbucnire nervoasă: s-a ridicat și le-a strigat judecătorilor că mint.

Judecătorul Alphons Orie a ordonat evacuarea din sală a lui Mladic după ce a refuzat să dea curs cererii apărării de a întrerupe ședința din cauza puseului de hipertensiune de care s-a plâns inculpatul. 'Ei mint. Dumneavoastră mințiți. Nu mă simt bine', a strigat Mladic.

Acuzatul a fost apoi instalat într-o sală adiacentă pentru a asculta continuarea verdictului, în timp ce apărarea cerea ca tensiunea sa arterială să fie din nou măsurată, după ce a încercat fără succes mai multe zile să amâne acest verdict istoric.

Decizia privind genocidul de la Srebrenica a fost a treia împotriva unor ofițeri bosniaci sârbi, alți doi fiind condamnați pentru ajutor și complicitate.

Ratko Mladic poate ataca verdictul în apel. În contextul în care TPIY își va încheia activitatea în decembrie, la 24 de ani de când a fost creat de ONU, orice astfel de apel va fi gestionat de așa-numitul Mecanism pentru Tribunalele Penale Internaționale (MICT).

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I