UPDATE Ratko Mladic, condamnat la închisoare pe viață în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care și genocid

UPDATE Ratko Mladic, condamnat la închisoare pe viață în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care și genocid

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, supranumit 'Măcelarul din Balcani', a fost condamnat miercuri la închisoare pe viață de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost uciși 8.000 de băieți și bărbați musulmani, și crime împotriva umanității, relatează agențiile internaționale de presă.

În vârstă de 74 de ani, Ratko Mladic a fost găsit vinovat și pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra orașului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate.

El a fost achitat de acuzațiile de genocid în alte zone.

Cu puțin timp înainte de anunțarea verdictului, Ratko Mladic a fost evacuat din sala de audieri a Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, după ce a avut o izbucnire nervoasă: s-a ridicat și le-a strigat judecătorilor că mint.

Judecătorul Alphons Orie a ordonat evacuarea din sală a lui Mladic după ce a refuzat să dea curs cererii apărării de a întrerupe ședința din cauza puseului de hipertensiune de care s-a plâns inculpatul. 'Ei mint. Dumneavoastră mințiți. Nu mă simt bine', a strigat Mladic.

Acuzatul a fost apoi instalat într-o sală adiacentă pentru a asculta continuarea verdictului, în timp ce apărarea cerea ca tensiunea sa arterială să fie din nou măsurată, după ce a încercat fără succes mai multe zile să amâne acest verdict istoric.

Decizia privind genocidul de la Srebrenica a fost a treia împotriva unor ofițeri bosniaci sârbi, alți doi fiind condamnați pentru ajutor și complicitate.

Ratko Mladic poate ataca verdictul în apel. În contextul în care TPIY își va încheia activitatea în decembrie, la 24 de ani de când a fost creat de ONU, orice astfel de apel va fi gestionat de așa-numitul Mecanism pentru Tribunalele Penale Internaționale (MICT).

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Un misterios monolit din metal, similar cu cel găsit recent în SUA, a apărut lângă o cetate dacică din …

2 SCANDAL la Realitatea Plus! Boul PSD din imagine, trimis de moderatoare să vorbească la veceul din curte după …

3 Pensia specială încasată de nevasta lui Iordache, dublată de la 2500 la 5200 € / lună în guvernarea PSD

4 Un text despre femei care merită citit...

5 600.000 de euro ţinuţi acasă şi la un prieten / Averea secretă a comisarului-şef acuzat că vindea permise de con…