UPDATE Rusia: Poliţia a arestat peste 500 de persoane în timpul unei manifestaţii a opoziţiei la Moscova

UPDATE Rusia: Poliţia a arestat peste 500 de persoane în timpul unei manifestaţii a opoziţiei la Moscova

Poliţia rusă a arestat sâmbătă peste 500 de manifestanţi care intenţionau să ia parte la o demonstraţie neautorizată în faţa primăriei din Moscova, cerând alegeri libere, transmit AFP, Reuters şi dpa.

Conform legislaţiei din Rusia, locul şi data unor astfel de proteste trebuie să fie convenite cu autorităţile, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz.

Forţele de ordine nu le-au lăsat protestatarilor nicio şansă de a participe la această nouă manifestaţie în faţa primăriei capitalei ruse.

Mobilizaţi în număr mare, poliţiştii au operat arestări masive în rândul demonstranţilor, care veneau pe principalul bulevard din Moscova strigând 'Ruşine!' şi 'Vrem alegeri libere'.

Potrivit Reuters, unii dintre cei arestaţi sunt simpli trecători aflaţi ''în locul nepotrivit la momentul nepotrivit''.

Opoziţia rusă denunţă respingerea a 57 de candidaţi independenţi la alegerile locale din 8 septembrie, care se anunţă dificile pentru candidaţii ce susţin puterea, într-un context de profunde nemulţumiri sociale.

Prin seria de arestări, interogatorii şi percheziţii care au vizat principalii reprezentanţi ai opoziţiei, autorităţile ruse au arătat în mod clar că răspund ferm la creşterea mişcărilor de protest din ultimele săptămâni.

Domiciliile şi sediile de campanie ale mai multor candidaţi excluşi au fost percheziţionate înainte, iar miercuri Aleksei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui Vladimir Putin, a fost trimis în închisoare pentru 30 de zile, pentru "încălcarea regulilor manifestaţiilor".

Altor lideri ai opoziţiei ruse le-au fost percheziţionate locuinţele, cum este cazul lui Ilia Iaşin, un aliat al lui Navalnîi.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, un aliat al preşedintelui Putin, avertizase că autorităţile vor acţiona decisiv împotriva riscului de ''provocări grave''. ''Ordinea în oraş va fi menţinută'', a dat el asigurări.

Comitetul de investigaţii al Rusiei, departamentul pentru anchete al poliţiei ruse, a deschis deja o anchetă penală cu privire la un miting al opoziţiei desfăşurat în luna iunie care ar fi obstrucţionat activitatea comisiei electorale din Rusia.

La protestul de la Moscova desfăşurat la finalul săptămânii trecute, care însă fusese autorizat de primărie, au participat peste 20.000 de persoane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...