UPDATE Sibiu: 33 de turiști evacuați pe jos de la Bâlea Lac, după incidentul în care au fost implicate două telecabine

UPDATE Sibiu: 33 de turiști evacuați pe jos de la Bâlea Lac, după incidentul în care au fost implicate două telecabine

UPDATE ORA 16.51 Unul din cei șase răniți ușor în telecabina de la Bâlea Lac a fost preluat de elicopterul SMURD, iar alți 33 de turiști au fost evacuați pe jos, de către salvamontiști și jandarmii montani, până la Bâlea Cascadă, unde se află mai multe ambulanțe și echipaje de prim-ajutor, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu.

Rănitul transportat cu elicopterul — o femeie — a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Municipiul Sibiu.

"Echipajul elicopterului SMURD a acordat îngrijiri medicale de urgență unei femei, care prezenta dureri la membre, aceasta fiind transportată la spitalul din municipiul Sibiu", a declarat Ramona Nistor, purtător de cuvânt al ISU Sibiu.

Alături de această femeie, a mai fost lovit în telecabina de la Bâlea Lac și un bărbat, care este posibil să fi suferit o fractură la o mână. El a coborât muntele pe jos, cu ajutorul salvatorilor montani și a fost preluat de o ambulanță SMURD.

Alți 32 de turiști care se aflau duminică, la Bâlea Lac și care nu mai puteau coborî de pe munte, au fost aduși pe jos, de salvatorii montani, în siguranță. Ei vor fi îmbarcați în două microbuze și transportați la Sibiu.

Turiștii nu mai puteau coborî de la 2.000 de metri altitudine cu telecabina, pentru că transportul pe cablu a fost oprit, iar pe Transfăgărășan nu puteau să fie aduși cu mașinile, pentru că șoseaua este acoperită în unele zone de un strat de șase metri înălțime de zăpadă, a precizat pentru AGERPRES, prefectul județului Sibiu, Lucian Radu.

UPDATE ORA 16.03 ISU Sibiu: 6 răniți ușor la Bâlea; 2 vor fi evacuați cu elicopterul SMURD

Un copil de patru ani și cinci adulți au fost răniți ușor, duminică, în timp ce se aflau în două telecabine care nu s-au oprit la timp, la Bâlea Lac, respectiv Bâlea Cascadă, în Munții Făgăraș, potrivit celui mai recent bilanț al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu.

Din cei șase răniți, doi se află la Bâlea Lac și vor fi evacuați cu un elicopter SMURD, potrivit ISU și prefectului Lucian Radu, care coordonează operațiunea de la Bâlea.

"Este vorba de șase răniți, din care un copil de patru ani. Din cele șase persoane rănite în telecabine, două sunt sus la Bâlea Lac și vor fi transportate cu un elicopter SMURD, nu pentru că ar fi grav rănite, ci din cauză că nu pot fi transportate pe șosea. Transfăgărășanul este închis circulației și nu a fost încă deszăpezit total. Există zăpadă și de șase metri înălțime pe șosea", declarat prefectul Sibiului, Lucian Radu.

Mai mulți turiști, care nu au fost răniți și care se aflau la Bâlea Lac, în telecabină, coboară pe jos, însoțiți de salvamontiști, spre Bâlea Cascadă și vor fi transportați ulterior cu două microbuze, a mai anunțat ISU Sibiu.

UPDATE ORA 13.27 ISU Sibiu: 7 persoane rănite din două telecabine care nu s-au oprit la timp, la Bâlea

Șapte persoane au fost rănite duminică, în timp ce se deplasau cu două telecabine care nu s-au oprit la timp, una care urca și alta care cobora, pe traseul Bâlea Cascadă — Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, a precizat pentru AGERPRES, Ramona Nistor, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu.

"Din primele informații, patru persoane au fost rănite la Bâlea Cascadă, iar alte trei, la Bâlea Lac, în două telecabine diferite. Se pare că este vorba de defecțiune tehnică. A fost solicitat elicopter SMURD la Bâlea", a precizat sursa citată.

Din cei trei răniți sus, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Masivul Făgăraș, o persoană nu se poate deplasa și va trebui coborâtă de pe munte, de salvamontiști, cu targa, potrivit președintelui Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean.

"Sunt răniți și jos, la Bâlea Cascadă și sus, la Bâlea Lac. Știu că este vorba de răniți ușor. Una dintre victime se pare că va fi adusă cu targa de sus, de la Bâlea Lac, de către salvamontiști, până unde îi poate prelua ambulanța. S-a întâmplat în telecabina care a urcat la Bâlea Lac și în cea care a coborât la Bâlea Cascadă", a precizat pentru AGERPRES, președintele Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean.

Din primele informații, se pare că cei șapte răniți au ieșit singuri din telecabine, după ce acestea s-au oprit. Patru dintre răniți se aflau în telecabina care a coborât la Bâlea Lac, în care erau în total 15 persoane.
La răniții de jos, de la baza Masivului Făgăraș, ambulanțele deja au ajuns, anunță autoritățile. Medicii nu au cum să ajungă la peste 2.000 de metri în Munții Făgăraș, la cei răniți din telecabina de la Bâlea Lac, decât cu elicopterul sau îi pot trata dacă sunt aduși de salvamontiști cu targa.

Medicii din ambulanțe au reușit să acorde primul ajutor la patru răniți, dintre care un copil de patru ani, cu fractură nazală, un bărbat cu piciorul rupt și două femei lovite la spate și picioare.

La Bâlea Lac s-au deplasat de urgență prefectul județului Sibiu, Lucian Radu și șeful ISU Sibiu, Cosmin Balcu.

Telecabina de la Bâlea este singurul mijloc de transport care face legătura în această perioadă, pe cablu, pe o distanță de 3.700 de metri, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, până la peste 2.000 de metri altitudine. Deocamdată Transfăgărășanul este închis, nefiind deszăpezit.

Nu este pentru prima dată când sunt probleme cu telecabina de la Bâlea. În ianuarie 2016 a avut loc cea mai mare operațiune de evacuare a turiștilor de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, din cauză că telecabina se blocase. Un număr de 70 de turiști, din care 45 de copii, au fost transportați atunci cu elicopterele de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă, pentru a putea ajunge acasă.

AGERPRES(AS-Isabela Paulescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)

UPDATE-ul este realizat în baza stirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării stirilor pe fluxul agentiei.

Citiți și:

* Președintele CJ Sibiu: Sunt patru răniți ușor și la Bâlea Cascadă și la Bâlea Lac, din două telecabine

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Vouă a ce vă miroase? / Structura centrală a DNA a preluat abia după 7 ani un uriaș dosar de corupție din Sibiu!

3 Hopa! Vedetuța Beatrice are problemuțe la dosar?

4 Așa o fi? / Adrian Năstase, „regele imobiliarelor” din Militari? / Dezvăluiri care te lasă cu gura căscată

5 O româncă face carieră într-unul dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din Turcia