UPDATE Statele Unite vor riposta la pirateria rusă din cursul prezidențialelor (Barack Obama)

UPDATE Statele Unite vor riposta la pirateria rusă din cursul prezidențialelor (Barack Obama)

Statele Unite vor riposta în fața actelor de piraterie cibernetică ale Rusiei din timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale americane, a afirmat joi seară președintele Barack Obama la microfonul postului de radio NPR, relatează AFP.

"Este clar că dacă un guvern străin, oricare ar fi, încearcă să vicieze integritatea alegerilor noastre, atunci trebuie acționăm", a declarat Barack Obama. "Vom face asta, în momentul și acolo unde vom decide", a adăugat liderul de la Casa Albă.

"Unele (represalii) vor fi explicite și publice, altele poate că nu vor fi", a adăugat președintele Barack Obama care va fi urmat la Casa Albă de republicanul Donald Trump, la 20 ianuarie.

Până acum, președintele american nu și-a asumat explicit raportul CIA care acuză Rusia că a intervenit prin intermediul atacurilor cibernetice în campania electorală cu scopul precis de a-l ajuta pe Donald Trump să fie ales.

El a dispus efectuarea unei investigații aprofundate asupra atacurilor cibernetice înregistrate în timpul campaniei electorale premergătoare scrutinului prezidențial din 8 noiembrie și a cerut să i se prezinte un raport înaintea datei de 20 ianuarie.

"O întreagă serie de analize sunt în curs, în cadrul diferitelor agenții (de informații)", a precizat Barack Obama la postul NPR, într-un interviu care urmează să fie difuzat integral vineri, cu câteva ore înainte de tradiționala conferință de presă de la sfârșitul anului. "Când voi primi raportul final, atunci vom fi în măsură să avem o adevărată vedere de ansamblu și o adevărată idee despre motivațiile care s-au aflat în spatele acestor acțiuni", a subliniat liderul de la Casa Albă.

"Cu siguranță, ne vom asigura că răspunsul nostru este proporțional", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, la 11 octombrie, jurnaliștilor care îl însoțeau pe președintele american. "Este puțin probabil să îl anunțăm dinainte", a adăugat el.

"Președintele a luat deja în discuție mijloacele importante de care dispune guvernul american pentru a ne apăra sistemele (informatice) din Statele Unite și a desfășura totodată operațiuni ofensive în alte țări", a avertizat purtătorul de cuvânt.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...