UPDATE SUA: Donald Trump anunţă plecarea şefului serviciilor de informaţii, Dan Coats

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că şeful serviciilor de informaţii, Dan Coats, îşi va părăsi postul în august şi că intenţionează să îl schimbe cu John Ratcliffe, membru al Camerei Reprezentanţilor, relatează AFP.

Coats îşi va încheia la 15 august funcţia de Director al Serviciilor Naţionale de Informaţii (DNI), un post care supervizează şi coordonează activităţile CIA, NSA şi ale altor servicii de informaţii americane.

În timpul mandatului său, Coats a fost deseori în dezacord cu Trump pe subiecte de primă importanţă şi pare să fi fost ţinut uneori la distanţă de anumite dosare, dar a încercat să evite o confruntare directă cu preşedintele.

Trump şi-a anunţat duminică pe Twitter intenţia de a-l desemna în locul său pe John Ratcliffe, ales de Texas în Camera Reprezentanţilor. Ratcliffe face parte în prezent din comisiile de informaţii, de justiţie şi de securitate internă din Camera Reprezentanţilor.

"Fost procuror, John (...) va inspira măreţie ţării pe care o iubeşte", a scris Trump, care i-a mulţumit de asemenea lui Coats pentru "marile servicii aduse ţării noastre".

Dacă desemnarea lui Ratcliffe va fi aprobată de Congres, Trump va avea în el un şef al serviciilor de informaţii care va fi mai în armonie cu opiniile sale decât a fost Coats.

Ratcliffe a declarat, de exemplu, că "nu a văzut probe" ale unei ingerinţe a Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 care să fi contribuit la victoria lui Trump. El a susţinut de asemenea linia dură a preşedintelui republican în dosarul iranian.

În Congres, Ratcliffe a fost un apărător ferm al lui Trump şi a fost extrem de critic faţă de doi inamici ai preşedintelui republican, şeful FBI, James Comey, demis de Trump, şi procurorul special Robert Mueller. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

2 Se întoarce foaia? Gunoiul care l-a înregistrat pe Nicușor Dan, chemat de procurori cu înregistrările difuzate…

3 Sindile, audiat la DNA! În vârstă de 42 de ani, șeful jandarmilor la represiunea din 10 august s-a pensionat p…

4 CTP / Nu votez cu madam Cârnat

5 ULTIMA ORĂ Dorinel Umbrărescu va construi și drumul expres Brăila-Galați, după ce a câștigat contractul de 371…