UPDATE Tăriceanu: Discuția despre alegerea primarilor în două tururi, după viitoarele alegeri parlamentare

UPDATE Tăriceanu: Discuția despre alegerea primarilor în două tururi, după viitoarele alegeri parlamentare

UPDATE ORA 12.26 Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat luni, după consultările cu premierul Dacian Cioloș, că o discuție despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar trebui să cadă în sarcina Parlamentului rezultat în urma viitoarelor alegeri, susținând astfel un punct de vedere comun cu PSD cu care a mers împreună la întâlnirea de la Vila Lac 1. 

"Din punctul de vedere al ALDE, sigur, alegerea primarilor în două tururi de scrutin este avantajoasă. În pofida acestui lucru, i-am comunicat premierului că actuala formulă care s-a transpus într-un act legislativ de alegere a primarilor și a președinților de consilii județene este rezultatul unor lungi discuții, negocieri și a unui consens din Parlament care s-a realizat anul trecut. Nu este firesc, aș spune chiar că este ridicol din partea unui partid politic, care acum consideră că l-ar dezavantaja actualul sistem electoral după ce cu un an în urmă îi era avantajos, să ceară schimbarea regulilor și, mai ales, ar fi un semnal foarte periculos pentru societate și pentru modul de acțiune a Guvernului. Acest lucru i l-am spus premierului Cioloș, deci nu suntem de acord cu modificarea legislației. Acest lucru poate să fie făcut fără îndoială și trebuie să facă parte dintr-o discuție mult mai amplă, dar, firesc, după viitoarele alegeri parlamentare, când un Parlament cu o legitimitate reînnoită, proaspătă, poate să abordeze la începutul mandatului aceste chestiuni", a afirmat copreședintele ALDE.

Tăriceanu a adăugat că România trebuie să demonstreze capacitatea de a-și păstra stabilitatea. "Mi-aș dori foarte mult ca, în final, să nu fim o țară în care la fiecare ciclu electoral se schimbă și regulile privind alegerile. Dacă din 1992 până în 2008 am fost în stare să menținem o anumită stabilitate, cred că aceeași gândire ar trebui să o avem și pentru viitor", a spus el.

Întrebați de ce au venit împreună la consultările cu premierul, liderii PSD și ALDE au oferit explicații în acest sens. Președintele social-democraților, Liviu Dragnea, a precizat că motivul prezenței comune PSD-ALDE a ținut de economie de timp atât pentru ei, cât și pentru premier. "Încă un motiv am să vi-l spun eu. Ca să nu existe posibilitatea unor interpretări, unor nuanțe pe care să le invoce cineva, inclusiv dumneavoastră, presa, între punctele noastre de vedere", a explicat, la rândul său, Tăriceanu.

După plecarea delegațiilor PSD și ALDE la consultările cu premierul s-au prezentat reprezentanții grupului minorităților naționale și, mai apoi, reprezentanții Mișcării Populare. Din delegația MP fac parte președintele formațiunii Traian Băsescu și secretarul general Dorel Onaca.

UPDATE ORA 12.19 Dragnea: Susținem ideea alegerilor locale în două tururi, dar nu acum

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat luni, după consultările cu premierul Dacian Cioloș, că social-democrații susțin organizarea de alegeri locale în două tururi, dar nu acum, el considerând că nu există niciun fel de argument pentru a tulbura procesul electoral printr-o inițiativă legislativă care să schimbe regulile alegerilor cu câteva luni înainte de locale.

"I-am spus premierului ceea ce am spus și public, în sensul că nu există niciun fel de argument pentru a tulbura procesul electoral printr-o inițiativă legislativă care să schimbe regulile de alegeri cu câteva luni înainte de data alegerilor locale. Mai mult decât atât, PSD nu respinge ideea alegerilor locale în două tururi. Dimpotrivă, susținem lucrul acesta, numai că nu acum. Noi vrem să generăm o discuție despre reformarea întregului sistem electoral. (...) Trebuie să avem o coerență în ceea ce înseamnă sistemul electoral din România, dar o analiză pe care o poate face, eventual, noul Parlament, care va veni încărcat cu o nouă legitimitate. Și în niciun caz să creăm un precedent atât de periculos încât, cu două luni înainte de alegeri, să se modifice sistemul electoral, pentru că ne putem trezi la toamnă că prin septembrie-octombrie vor veni liberalii cu o altă propunere, să spună că și votul pe listă trebuie schimbat și o să vină cu altă năstrușnicie", a declarat președintele PSD.

Dragnea a precizat că premierul a transmis în cadrul discuțiilor că a dorit să aibă consultări cu partidele pentru "a se convinge dacă există o majoritate pentru această idee cu care au ieșit prima dată liberalii".

"Din toate aparițiile publice, se constată că majoritatea este împotriva acestei inițiative și probabil că are câteva opțiuni pe care le ia în considerare după ce va termina aceste consultări. Nouă ne-a spus prim-ministrul că exclude și varianta ordonanței de urgență, și varianta angajării Guvernului. Și că se mai gândește la alte opțiuni, dar după ce termină consultările", a declarat președintele PSD.

Alături de delegația PSD, la consultările cu premierul s-au prezentat și reprezentanții ALDE.

ORA 11.47 Delegațiile PSD și ALDE, la consultări cu Cioloș pe subiectul alegerii primarilor din două tururi

O delegație a PSD, condusă de președintele partidului, Liviu Dragnea, s-a prezentat, luni, la Vila Lac 1, la consultările cu premierul Dacian Cioloș pe tema modificării legislației electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Alături de președintele PSD la discuțiile cu premierul se află și secretarul general al formațiunii Marian Neacșu.

Totodată, la Vila Lac 1, s-au prezentat și reprezentanții ALDE — copreședinții Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin.

Prima întâlnire de luni a lui Dacian Cioloș pe tema modificării legislației electorale a fost cu reprezentanții PNL. Premierul a discutat și cu UNPR pe subiectul alegerii primarilor din două tururi de scrutin.

În cursul zilei de luni, prim-ministrul are programate consultări și cu UDMR și cu grupul parlamentar al minorităților naționale. La discuțiile pe tema modificării legii electorale au fost invitate și formațiunile cu reprezentare în Parlament — MP, PND și PSRO.

Pe 18 ianuarie, liberalii au anunțat că îi vor înainta premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Inițial, Cioloș a respins o astfel de modificare. Ulterior, el a anunțat că va avea discuții cu partidele în privința modificării legislației electorale.

Liberalii au transmis și o scrisoare Avocatului Poporului în care cereau sesizarea CCR în privința excepției de neconstituționalitate privind legea pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu susținea săptămâna trecută că varianta unei ordonanțe de urgență pe tema modificării legislației privind alegerea primarilor este cea mai bună soluție.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante