UPDATE Tenis: România - Belgia 0-2, în Fed Cup; Sorana Cîrstea, învinsă de Wickmayer

UPDATE Tenis: România - Belgia 0-2, în Fed Cup; Sorana Cîrstea, învinsă de Wickmayer

Echipa feminină de tenis a României este condusă cu 2-0 de Belgia, în primul tur al Grupei Mondiale II a Fed Cup, după ce Sorana Cîrstea a fost învinsă de Yanina Wickmayer cu 7-6 (4), 5-7, 7-5, sâmbătă, la Sala Polivalentă din București, la capătul unui meci-maraton.

Wickmayer s-a impus după un meci de trei ore și 22 de minute, foarte echilibrat, cu numeroase răsturnări de scor, în care Sorana Cîrstea nu a știut să profite de numeroasele șanse de break create.

Românca (26 ani, 62 WTA) a dominat primul set, în care a condus cu 1-0, 3-1 și chiar 5-2, dar Wickmayer (27 ani, 60 WTA) a revenit incredibil și a egalat, 6-6, trimițând meciul în tiebreak. Belgianca a fost mai lucidă și a reușit să se impună cu 7-4, câștigând primul set.

Cîrstea a început bine și setul al doilea, cu break, a condus cu 2-0 și 3-1, dar Wickmayer a revenit și a egalat, 3-3. Cîrstea a reușit un nou break (4-3), dar după un timeout medical și-a pierdut serviciul (4-4). Belgianca a preluat conducerea, însă Cîrstea a găsit resurse să egaleze (5-5) și apoi să își adjudece setul cu 7-5.

În actul decisiv, cele două jucătoare au mers cap la cap până la final, însă românca a irosit patru mingi de break în primul ghem și în al cincilea, a salvat două mingi de meci la 4-5 și apoi a irosit trei oportunități de break la 5-5. Wickmayer a reușit să își câștige serviciul și a condus cu 6-5, apoi reușind să se se impună și pe serviciul Soranei.

Wickmayer a reușit în acest meci 3 ași, față de 2 ai Soranei, fiecare având câte 5 duble greșeli. Românca a transformat doar 6 din cele 23 de șanse de break (26%), iar Wickmayer a profitat de 6 din cele 14 oportunități create (42%).

Belgianca a reușit mai multe mingi direct câștigătoare (50-45), iar Sorana a avut 65 de erori neforțate, spre deosebite de Wickmayer, care a adunat 64.

Meciul a fost urmărit din loja echipei României și de Simona Halep, Alexandra Dulgheru și Raluca Olaru, care nu se află în lot din diferite motive.

Cîrstea (62 WTA) este condusă acum cu 4-1 de Wickmayer (62 WTA) la meciurile directe, Sorana câștigând precedentul duel, în 2012, la Cincinnati, cu 6-7 (8), 6-2, 6-3, în primul tur.

În primul meci de simplu al confruntării dintre România și Belgia, Kirsten Flipkens a învins-o pe Monica Niculescu în două seturi, cu 6-3, 6-4.
Duminică, în al treilea meci de simplu, de la ora 13,00, Niculescu o va înfrunta pe Wickmayer, iar apoi Cîrstea o va întâlni pe Flipkens, în timp ce meciul de dublu va opune perechile Irina Begu/Patricia Țig și Elise Mertens/Maryna Zanevska.

Wickmayer are avantaj în confruntările cu Monica Niculescu, scor 3-2, după ce s-a impus cu 6-2, 6-2, în ultimul lor meci, în 2015, în sferturi la Guangzhou.

Sorana Cîrstea a câștigat singurul său meci cu Flipkens, în 2008, la Atena (ITF), în semifinale, cu 6-3, 7-5.

România și Belgia s-au înfruntat de trei ori până acum în Cupa Federației, Belgia învingând de fiecare dată: în 1975 a fost 2-0, la Aix-en-Provence (Franța), în sferturile Grupei Mondiale, iar în 1995, Belgia s-a impus cu 2-1 și apoi cu 3-0, în decurs de trei zile, la Murcia, în Grupa I valorică a zonei Europa-Africa a competiției.

Meciul cu Belgia consemnează debutul lui Ilie Năstase în postura de căpitan nejucător al echipei României.

AGERPRES (editor: Mihai Țenea, editor online: Evelin Ceciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia