UPDATE Timiș: Cele 21 de persoane reținute în dosarul ''CFR la fier vechi'', prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă

UPDATE Timiș: Cele 21 de persoane reținute în dosarul ''CFR la fier vechi'', prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă

Cele 21 de persoane reținute pentru delapidare, după audierile maraton de la DIICOT Timișoara, în dosarul ''CFR la fier vechi'', cu un prejudiciu estimat de 6 milioane de euro, vor fi prezentate, joi, magistraților Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă.

În cursul nopții de miercuri spre joi, audiații reținuți au ajuns în Arestul Poliției Timiș, de unde vor fi duși în instanță.

''În urma a 63 de percheziții efectuate în municipiul București și în nouă județe, pentru destructurarea unei grupări infracționale care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6.000.000 de euro unei societăți naționale de transport feroviar, prin delapidare, polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii DIICOT (Timișoara, n.r.) au ridicat în vederea confiscării 73.900 de lei, 15.800 de euro, 21.600 de dolari, documente, sisteme informatice și medii de stocare. 21 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore'', arată un comunicat de presă al Poliției Timiș, remis, joi, AGERPRES.

Perchezițiile domiciliare de miercuri au avut loc în București și în județele Timiș, Caraș — Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Călărași, Arad, Teleorman, Dâmbovița și au fost efectuate în cadrul unui dosar penal în care sunt cercetate 40 de persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals.

Din cercetări a reieșit că în cursul anului 2016, la nivelul unei societăți de transporturi feroviare s-a constituit un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivel central și teritorial al societății respective.

''Membrii grupării sunt bănuiți că ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societății (CFR, n.r.), cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul unei firme de colectare a deșeurilor feroase din Călărași a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate'', menționează sursa citată.

Conform acesteia, subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, în baza unei proceduri de licitație deschisă a 2.450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi, deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria ''deșeu fier vechi greu'' și ''deșeu fier vechi special'' (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară.

Prețul de achiziție a fost de 120 de euro/tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru ''deșeu fier vechi greu'' era de 175,88 euro/tonă, iar pentru ''deșeu fier vechi special'' (oțel) era de 218,90 euro/tonă.

Astfel, cei în cauză ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul deșeurilor fier vechi special'' (oțel) și cu 46,56% în cazul ''deșeurilor fier vechi greu''.

Prejudiciul cauzat societății de transport prin activitatea infracțională este de 6.313.748 de euro, conform comunicatului de presă.

Perchezițiile au fost efectuate de DIICOT cu sprijinul lucrătorilor IPJ Timiș, SRPT Timișoara, BCCO Alba, DGA și al jandarmilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...