UPDATE Un alt petrolier străin a fost reţinut de Iran în Golful Persic (presa de stat)

Corpul Gărzilor Revoluţionare din Iran (IRGC) a reţinut un petrolier străin în Golf care transporta ilegal combustibil pentru unele state arabe, a transmis televiziunea de stat iraniană duminică, informează Reuters.

''Unele forţe navale ale IRGC au oprit un petrolier străin în Golful Persic, care transporta ilegal carburant pentru unele ţări arabe", a transmis postul de televiziune, care l-a citat pe comandantul IRGC Ramezan Zirahi.

"Nava transporta 700.000 de litri de carburant. Şapte marinari aflaţi la bordul navei cisternă, având diferite naţionalităţi, au fost reţinuţi", conform aceleiaşi surse.

Nu s-a precizat nici cărui stat aparţine petrolierul.

Potrivit agenţiei IRNA citată de AFP, incidentul a avut loc în zona insulei Farsi în nordul Golfului. Nava-cisternă a fost transferată în portul Busher şi "încărcătura sa de carburant de contrabandă a fost predată autorităţilor" în coordonare cu justiţia iraniană, conform unui comunicat al Gardienilor Revoluţiei.

Agenţia germană de presă dpa, care citează agenţia iraniană de presă Fars, scrie că nava a fost sechestrată în Golf la 31 iulie. Ar fi a treia navă sechestrată de Iran într-o singură lună.

Teheranul a reţinut navele Stena Impero sub pavilion britanic şi MT Riah sub pavilion panamez în strâmtoarea Ormuz, punct de tranzit crucial pentru petrolul mondial, la jumătatea lunii iulie, provocând tensiuni fără precedent cu Marea Britanie şi Statele Unite.

La 14 iulie, Iranul a reţinut petrolierul Riah acuzându-l că transporta carburant de contrabandă. La 18 iulie, a capturat petrolierul Stena Impero în Strâmtoarea Ormuz, pentru presupuse încălcări marine şi i-a permis altuia să-şi continue drumul după emiterea unui avertisment.

Tensiunile au crescut între Iran şi Occident după capturarea petrolierului britanic, incident ce a survenit după ce forţele britanice au reţinut un petrolier iranian lângă Gibraltar, acuzându-l de încălcarea sancţiunilor asupra Siriei.

Calificând reţinerea navei Stena Impero în Strâmtoarea Ormuz ca fiind ilegal, Marea Britanie a respins ideea că ar putea elibera petrolierul iranian în schimbul celui britanic sechestrat de IRGC. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum va fi reformat Ministerul de Interne. Poliţia înghite Jandarmeria la oraş. La sate, e invers

2 Dovada vie a faptului că lupta anticorupție a murit

3 Ți-ai dracu de șobolani! / Șerban Nicolae și-a secretizat sursa a 260.000 de euro, un cont și salariul de la sta…

4 Asta se întâmplă în toate instituțiile! De fapt, tot PSD conduce România!

5 VIDEO Prostul Guvernului a comis-o în direct: penelede, penedeleo, penedele doi..pene

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata