UPDATE Un cunoscut jurnalist rus a murit la Kiev într-un atentat cu bombă

UPDATE Un cunoscut jurnalist rus a murit la Kiev într-un atentat cu bombă

Jurnalistul rus Pavel Șeremet a fost ucis miercuri în urma exploziei unei bombe plasate sub mașina în care se afla, pe o stradă din centrul Kievului, a anunțat publicația electronică ucraineană Ukrainska Pravda, precum și agențiile de presă EFE, AFP și RIA Novosti.

Sursa foto

Explozia a avut loc în jurul orei locale 07:45 (04.45 GMT) la intersecția dintre străzile Bogdan Hmelnițki și Ivan Franko, la câteva minute după ce jurnalistul plecase de acasă spre postul de radio Vesti, unde urma să modereze o emisiune.

Autoturismul în care se afla Șeremet aparținea redactorului șef al publicației Ukrainska Pravda, Alena Pritula, care nu se afla în mașină în momentul exploziei. Pritula este actuala soție a lui Pavel Șeremet.

Incendiul izbucnit în urma exploziei a fost stins de echipaje de pompieri sosite rapid la fața locului. În urma deflagrației, pe autostradă s-a format o groapă cu un diametru de 50 cm, potrivit publicației ucrainene UNN.

Până în prezent, poliția nu a prezentat nicio versiune oficială a cauzelor posibile ale exploziei, scrie EFE. Potrivit agenției de presă ucrainene UNIAN, care citează surse din cadrul forțelor de ordine, un dispozitiv exploziv amplasat sub mașină s-ar afla la originea deflagrației.

La locul incidentului s-a deplasat șefa poliției ucrainene Hatia Dekanoidze, conform mass-media locale. "Pavel Șeremet a fost un bun prieten al meu. El este primul jurnalist căruia i-am acordat un interviu. A fost un jurnalist foarte bun, așa că pentru mine este o chestiune de onoare" să aflu cine l-a ucis, a declarat Hatia Dekanoidze.

Moartea lui Pavel Șeremet "este o teribilă tragedie", a declarat la rândul său președintele ucrainean Petro Poroșenko, asigurând că "cei vinovați vor fi pedepsiți".

Și premierul ucrainean Volodimir Groisman a postat un mesaj pe Facebook. Ziua a început cu o veste teribilă. Cunoscutul jurnalist Pavel Șeremet a fost ucis în această dimineață, a scris șeful executivului de la Kiev, citat de Reuters.

Consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Gherașcenko a explicat că mașina în care se afla Șeremet a fost aruncată în aer cu un dispozitiv acționat de la distanță.

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko a declarat că ziaristul a fost asasinat, o anchetă fiind în curs de desfășurare.

Prieteni și rude ale lui Pavel Șeremet și Alenei Pritula au declarat publicației ucrainene Novaia Gazeta că cei doi observaseră în ultima vreme că sunt filați.

Pavel Șeremet, 44 de ani, născut la Minsk, era un jurnalist foarte cunoscut, cu o carieră remarcabilă în Belarus și Rusia, care se stabilise de cinci ani în Ucraina, unde activa la influenta publicație electronică Ukrainska Pravda, înființată de Gheorghi Gongadze, jurnalistul asasinat și decapitat la începutul anilor 2000 sub regimul președintelui Leonid Kucima.

Șeremet și-a început cariera la începutul anilor '90 la televiziunea din Belarus, iar în 1996 a fost numit corespondent al televiziunii publice ruse la Minsk.

Critic acerb al președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, el a fost arestat în 1997 în timp ce pregătea un raport cu privire la situația de la frontiera dintre Belarus și Lituania, fiind acuzat de activitate jurnalistică ilegală și de faptul că ar fi primit bani de la servicii secrete străine. Șeremet a fost atunci condamnat la doi ani de închisoare, dar a executat doar trei luni din pedeapsă ca urmare a presiunilor exercitate de Moscova asupra regimului președintelui belarus.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...