UPDATE Uniunea Europeană impune noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru turbinele Siemens deturnate spre Crimeea

Uniunea Europeană a impus vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei, care îl vizează în special pe viceministrul energiei, precum și împotriva a trei companii, în legatură cu deturnarea în Crimeea anexată de Moscova a patru turbine cu gaz livrate de grupul industrial german Siemens, informează Reuters și AFP.

Trei persoane, dintre care viceministrul rus al energiei Andrei Cerezov și directorul companiei ruse ce a achiziționat turbinele de la Siemens, au fost adăugate pe lista neagră a UE care le interzice să călătorească în Uniune și le îngheață fondurile pe teritoriul său, potrivit unui comunicat al Consiliului UE. Trei companii sunt de asemenea sancționate.

Potrivit UE, companiile sancționate includ de asemenea cele două companii contractante care au mutat turbinele cu gaz în Crimeea încălcând sancțiunile UE. Acestea interzic să se desfășoare afaceri în peninsula de la Marea Neagră după anexarea ei de către Rusia, în 2014.

Uniunea Europeană a introdus pentru prima dată sancțiuni împotriva Rusiei după preluarea militară de către Moscova a controlului peninsulei în 2014 și le-a extins în mai multe rânduri, pe măsură ce Moscova a susținut acțiunile separatiste din estul Ucrainei.
    
Cea mai recentă înăsprire a sancțiunilor intervine ca răspuns la deturnarea turbinelor cu gaz Siemens spre Crimeea încălcând sancțiunile UE. Siemens susține că deține dovezi că toate cele patru turbine livrate pentru un proiect în sudul Rusiei au fost ilegal mutate în Crimeea.
    
Prelungirea sancțiunilor trebuie să fie adoptată cu unanimitate de cele 28 de state membre ale UE și, potrivit unor surse diplomatice, opoziția Italiei a însemnat că s-a renunțat la un al patrulea nume față de propunerea inițială germană.
    
Potrivit unor diplomați la Bruxelles, acest oficial din Ministerul rus al Energiei este implicat în cooperarea bilaterală cu Italia și până acum a scăpat de sancțiuni. Reprezentanța Italiei la UE nu a răspuns imediat unei cereri de a comenta acest caz.
    
Alte sancțiuni ale UE asupra Rusiei îi vizează sectoarele energetic, financiar și de armament. Pe 'lista neagră' a celor vizați de sancțiuni se aflau deja 150 de persoane și 37 de entități care fac obiectul înghețării activelor și interdicției de călătorie în legătură cu evenimentele din Ucraina.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

2 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

3 Judecați voi / Justiției i-au trebuit 8 luni ca să stabilească cine rejudecă procesul familiei Cosma din Prahova…

4 Amănunte picante / Grupul de la Scroviștea / Ce s-a ales de oamenii lui Dragnea

5 Ce ironie, ce cârpă de om! / Iordache conduce ședința în care se vor îngropa toate legile anti-Justiție clocite …

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă