UPDATE VIDEO Alegeri Portugalia: Preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa a câştigat 60,7% din voturi (rezultate parţiale)

UPDATE VIDEO Alegeri Portugalia: Preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa a câştigat 60,7% din voturi (rezultate parţiale)

Portughezii l-au reales duminică preşedinte pe conservatorul moderat Marcelo Rebelo de Sousa, după un scrutin desfăşurat în plină pandemie şi marcat de creşterea sprijinului electoral pentru extrema dreaptă, informează AFP.



Actualul preşedinte, un fost profesor de drept în vârstă de 72 de ani, devenit cunoscut în calitate de comentator politic de televiziune, a câştigat 60,7% din voturi, conform rezultatelor parţiale ce acoperă aproape toate circumscripţiile electorale.

În discursul său de după victorie, Sousa a promis că va face o prioritate din lupta împotriva pandemiei şi a mulţumit alegătorilor pentru 'încrederea reînnoită în condiţii mult mai dificile' decât în urmă cu cinci ani, când a câştigat primul mandat.

Foto: (c) Pedro Nunes/REUTERS


Cu 13% din voturi, fosta europarlamentară socialistă Ana Gomes s-a clasat pe locul al doilea, înaintea candidatului de extremă dreapta Andre Ventura, care a câştigat 11,9% din voturi.

Cu acest rezultat, fondatorul partidului antisistem 'Chega' ('Ajunge') confirmă creşterea bazei electorale a dreptei populiste într-o ţară care a cunoscut o lungă dictatură fascistă, dar care până acum nu a manifestat un interes crescut pentru mişcări politice populiste, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări.

Ventura, un avocat în vârstă de 38 de ani, a creat prima surpriză când a obţinut un mandat de parlamentar la alegerile legislative de la sfârşitul anului 2019, cu un scor de 1,3%, adică aproape 70.000 de voturi.

'Pentru prima dată, un partid în mod deschis antisistem a rupt terenul dreptei tradiţionale cu aproape jumătate de milioane de voturi', a salutat rezultatul obţinut Ventura, aliat al unor politicieni precum Marine Le Pen şi Matteo Salvini.

Cu toate acestea, el nu şi-a atins obiectivul de a o învinge pe socialista Ana Gomes, care şi-a făcut campanie fără sprijinul partidului său sau al liderului acesteia, premierului Antonio Costa, promiţând că va bloca ascensiunea lui Ventura.

"Dacă nu aş fi candidat, am fi avut şi mai mult de regretat progresul dreptei extreme" a declarat fosta diplomată şi activistă anticorupţie, în vârstă de 66 de ani.

Rata absenteismului a fost de 60,6%, un nivel istoric pentru alegerile prezidenţiale începând din 1974, când s-a instaurat democraţia în Portugalia.

24.01.2021 0ra 23:44 Alegeri Portugalia: Preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa a fost reales

Portughezii l-au reales duminică pe actualul preşedinte, conservatorul moderat Marcelo Rebelo de Sousa, într-un scrutin organizat într-o perioadă în care recrudescenţa pandemiei de COVID-19 a determinat impunerea unor noi măsuri de izolare, informează AFP.

Actualul şef al statului, un fost profesor de drept în vârstă de 72 de ani, care a devenit cunoscut în calitate de comentator politic de televiziune, ar fi obţinut 55,5%-62% din voturi, potrivit rezultatelor sondajelor difuzate de mass-media locale.

Cu 12,2 % - 17,1% din voturi, fosta europarlamentară socialistă Ana Gomes s-a clasat pe locul al doilea, aşa cum estimau sondajele efectuate înainte de scrutin, înaintea candidatului populist de dreapta André Ventura, creditat cu 9 % - 14,1% din voturi.

Foto: (c) PAULO NOVAIS / EPA


Rezultatele oficiale urmează să fie comunicate în cursul serii, pe măsură ce se vor număra buletinele de vot.

Acest scrutin ar urma să confirme faptul că fondatorul partidului antisistem 'Chega' ('Ajunge') nu a reuşit să atingă obiectivul declarat de a se clasa pe locul al doilea, dar rezultatul său pare să confirme progresul extremei drepte într-o ţară care, din acest punct de vedere, a fost o excepţie la nivel internaţional până acum.

Rata absenteismului ar fi între 50% şi 60%, faţă de recordul de 53,5% stabilit în 2011, când predecesorul preşedintelui Sousa a fost reales.

Foto: (c) PAULO NOVAIS / EPA


Analiştii s-au temut de o rată mult mai mare a absenteismului, care să depăşească chiar 70%, din cauza exploziei cazurilor de infectare cu noul coronavirus. În ultimele zece zile în Portugalia au fost impuse măsuri de izolare, pentru a doua oară după cele din primăvara anului trecut.


Conform datelor colectate de AFP, Portugalia a raportat în ultimele două săptămâni cel mai mare număr, la nivel global, de infectări şi decese provocate de COVID-19 în raport cu numărul populaţiei, depăşită fiind doar de enclavă britanică Gibraltar.

Pe tot parcursul zilei de duminică, au putut fi observate cozi lungi în afara secţiilor de votare ca urmare a necesităţii respectării măsurilor de distanţare.

În timpul primului său mandat, Marcelo Rebelo de Sousa a coabitat fără probleme majore cu guvernul minoritar socialist al premierului Antonio Costa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro