UPDATE Washingtonul sancționează Coreea de Nord după atacul informatic asupra Sony

UPDATE Washingtonul sancționează Coreea de Nord după atacul informatic asupra Sony

Statele Unite și-au consolidat vineri arsenalul de sancțiuni contra Coreii de Nord ca represalii la atacul ce a vizat studioul de film Sony Pictures.

Foto: (c) Kevork Djansezian / Files / REUTERS

Aceste noi sancțiuni răspund la "numeroasele provocări (ale Phenianului), în special recentul atac cibernetic contra Sony Pictures și amenințările la adresa cinematografelor și spectatorilor", afirmă Trezoreria Statelor Unite într-un comunicat, citat de AFP.

"Aceasta este prima parte a răspunsului nostru", a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

Vizat de un vast atac informatic, Sony Pictures și-a anulat inițial lansarea filmului "Interviul" ce relatează o tentativă de asasinat a CIA asupra liderului nord-coreean Kim Jong Un. Filmul a fost în cele din urmă distribuit prin serviciile video online și într-o rețea mai restrânsă de cinematografe din Statele Unite.

Statele Unite, care acuză Phenianul de a fi în spatele atacului, au ripostat vineri adăugând pe lista lor neagră zece oficiali a regimului, agenția de informații nord-coreeană și două întreprinderi legate de sectorul militar al dictaturii comuniste, a detaliat Trezoreria.

Sancțiunile, adoptate în temeiul unui decret al președintelui Barack Obama, "reflectă angajamentul SUA de a face Coreea de Nord responsabilă pentru acțiunile sale distructive și destabilizatoare", a pledat secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, citat într-un comunicat.

"Vom folosi o gamă largă de acțiuni pentru a apăra întreprinderile și cetățenii americani și pentru a se apăra împotriva încercărilor de a ne submina valorile", a adăugat el.

Coreea de Nord face deja obiectul mai multor sancțiuni internaționale legate de programul ei nuclear controversat.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte!

2 Așa o fi?

3 Un oficial al Pentagonului relatează despre o întâlnire fascinantă de șapte minute cu un OZN gigantic și „strălucitor”

4 Ce se întâmplă în Crimeea? / Rusia a juns să apeleze la „Prometeu”

5 VIDEO Șefa de pluton de la Patriot are 25 de ani!