Ură la Roland Garros. Marta Kostiuk, huiduită de spectatori pentru că n-a vrut să o salute pe Sabalenka

Ură la Roland Garros. Marta Kostiuk, huiduită de spectatori pentru că n-a vrut să o salute pe Sabalenka

Primul tur și primul scandal la Roland Garros. Adversare în debutul turneului parizian, belarusa Aryna Sabalenka și ucraineanca Marta Kostiuk au oferit un „spectacol“ grețos, care nu ar trebui să aibă loc pe terenurile de tenis.

Marta Kostiuk, gest penalizat de spectatori la Roland Garros. Foto EPA EFE

Aryna Sabalenka (2 WTA) a trecut lejer, duminică, 6-3, 6-2, de Marta Kostiuk în primul tur la French Open, dar disputa de pe teren a trecut în plan secund. Pentru că s-a ajuns ca la turneele de tenis să se vorbească despre ură, în condițiile în care, în trecut, era sportul eleganței. Ceea ce s-a întâmplat înainte și după partidă și probabil ce o să se întâmple în continuare nu are legătură cu sportul.

Roland Garros 2023 a început cu lacrimi și huiduieli în tribune. Sabalenka a învins-o pe Kostiuk, într-o partidă în care, ca de obicei, jucătoarea din Ucraina a refuzat să-și salute rivala din Belarus. Doar că, de această dată, gestul Martei Kostiuk a provocat huiduieli în tribunele din Paris, dovadă că nici fanii sportului alb nu sunt de acord cu politizarea tenisului.

Aryna Sabalenka e campioană la Australian Open. Foto Getty images

Aryna Sabalenka e campioană la Australian Open. Foto Getty images

„Credeam că mă huiduiți pe mine“, a reacționat Sabalenka, la interviul de pe teren, cu lacrimi în ochi, în timp ce ucraineanca a fost uluită de comportamentul spectatorilor: "Nu mă așteptam la asta. Nu am nicio reacție, dar cred că ar trebui să le fie rușine! Vreau să văd cum vor reacționa acei oameni peste 10 ani, când războiul se va fi terminat. Cred că în acest fel își vor da seama și ei de ceea ce au făcut", a transmis Kostiuk la conferința de presă.

Kostiuk nu va saluta nicio adversară din Rusia și Belarus

Să vedem de la ce a plecat ura dintre cele două. Marta Kostiuk (39 WTA) a declarat că nu va da mâna cu Sabalenka după meci, ucraineanca nedorind să salute nicio adversară din Rusia sau Belarus, în contextul războiului din țara ei. Aryna a comentat decizia adversarei: „Cam înțeleg... Îmi imaginez că dacă ei dau mâna cu rușii și belarușii, vor primi atât de multe mesaje din țara lor de origine… Așa că înțeleg de ce nu o fac.

În același timp, simt că sportul nu ar trebui să fie amestecat cu politica. Dar dacă ei se simt bine fără să dea mâna, e ok. Nu vreau să-mi irosesc energia cu astfel de lucruri. Nu este treaba mea. Deci, dacă mă urăște, bine! Nu pot face nimic în privința asta.

Vor fi oameni care mă iubesc; vor fi oameni care mă urăsc. Dacă mă urăște, eu nu împărtășesc același sentiment față de ea“, a spus Aryna Sabalenka la conferința de presă de la Roland Garros despre relația tensionată pe care o are cu Marta Kostiuk.

E război și între fete

Sabalenka a tot încercat în ultima vreme să tragă un semnal de alarmă în privința situației fără ieșire în care se află. Ea a spus recent că nu înțelege ura pe care o întâlnește în vestiar, după invazia Rusiei în Ucraina.

Belarusa s-a plâns în timpul turneului de la Miami că celelalte jucătoare au o atitudine ostilă: „A fost foarte greu pentru mine pentru că nu m-am confruntat niciodată cu atâta ură în vestiar! Sunt o mulțime de hateri pe Instagram, atunci când pierzi meciuri, dar în vestiar nu m-am confruntat niciodată cu asta. A fost foarte greu de înțeles că sunt atât de mulți oameni care mă urăsc fără motiv.

Nu am făcut nimic. Dacă aș putea opri războiul, aș face-o, dar, din păcate, nu stă în puterea mea“, a spus campioana de la Australian Open, care a primit replica din partea sportivei ucrainene: „S-ar putea să nu fi spus «Bună» anumitor jucătoare, dar nu am abordat niciodată pe nimeni.

Poate că eu însămi răspândesc ură doar fiind acolo. Nu știu cum percep oamenii asta. Dar evident că există tensiune – nu suntem prietene. Suntem în război în acest moment“. Însă iată că spectatorii s-au săturat de războiul lor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

4 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”