Urarea de Anul Nou a Arhiepiscopului Ioachim Băcăuanul, desființată de un teolog. „Hunii cu-Attila șacalul, care ne-au furat Ardealul“

Urarea de Anul Nou a Arhiepiscopului Ioachim Băcăuanul, desființată de un teolog. „Hunii cu-Attila șacalul, care ne-au furat Ardealul“

„O nouă, năprasnică, lovitură“, așa a caracterizat teologul clujean Radu Preda urarea de Anul Nou a IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Filologul clujean Adrian Papahagi i-a ținut isonul lui Preda.

Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a publicat o urare controversată. FOTO: EPRB

„O nouă, năprasnică, lovitură” - așa a caracterizat teologul clujean Radu Preda urarea de Anul Nou a IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. „Câte cretinisme”, a completat profesorul Adrian Papahagi de la Cluj.

„Urarea poporului român și Ortodoxiei românești, cu prilejul Anului Nou - 2024”, semnată de Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și postată pe site-ul Arhitepiscopiei a fost desființată de teologul clujean Radu Preda și de filologul Adrian Papahagi.

„O nouă, năprasnică, lovitură”, a scris Preda și a postat link-ul la Urarea amintită. „Sfat dezinteresat: există dicționar de rime și cursuri de scris numit creativ, care însă poate și recreativ. Nu sunt atât de scumpe. Ar fi o bună investiție pentru 2024, Vlădica!”, a completat el.

„Hunii cu-Attila șacalul, Care ne-au furat Ardealul”

Citiți aici întreaga urare a IPS Ioachim Băcăuanul.

Mai jos un fragment:

„Țara al cărei popor,

Harnic, smerit, răbdător,

Își are strămoși pe daci

Cei mai viteji dintre traci,

De credință fetișistă,

Dar totuși monoteistă,

Cinsteau, deci, un singur zeu

Cu-a lui preot, Deceneu,

Acest fapt i-a ajutat

Atunci când s-au creștinat,

Întrucât, cu precădere,

Ei crezând în Înviere,

Sânt Andrei când a venit

Și de Iisus le-a vorbit,

Cum a înviat din morți,

Convertitu-i-a pe toți.

Ai noștri protopărinți

Au dat un popor de sfinți.

(...)

Peste el au trecut goții,

Avarii și ostrogoții,

Hunii cu-Attila șacalul,

Care ne-au furat Ardealul.

Au mai trecut și vandalii,

Apoi turcii și tătarii.

Însă poporul român

De milenii e stăpân

Peste acest frumos plai,

Numit și gură de Rai.“

„O fi imnul dacilor liberi”

Postarea lui Radu Preda are circa o sută de comentarii, cele mai multe fiind critice la adresa urării.

„Se pare ca nici vinul "popesc" nu mai este ca pe vremuri!”, a scris Vlad.

„Cum spunea cineva, ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns..” - Bogdan.

„O fi imnul Dacilor Liberi descoperit pe placuțele de la Sinaia” - Adrian.

„Nu e ce pare, e parodie. Altfel e absurd. Nu exista asa o girafă” - Claudiu.

„Mă las de umor. Sunt mic pe lîngă acest megalo-poem monorimat!” - a comentat și umoristul clujean Cornel Udrea.

Au fost și câteva comentarii în favoarea urării. „Prefer exagerarea asta, complexului de inferioritate promovat de toate "geniile" cu osânză străină, chiar rusească, care fac, la umbra globalismului și a altor chestii de import, mult mai mult rău. Nu sunt pentru promovarea românismului cu personaje maneliste și lozinci asemenea și ducerea sa in derizoriu, dar nu este cazul sa facem din țânțar armăsar, domnule Preda!”, a susținut Gabriela.

Părerea lui Papahagi, devastatoare

Filologul și eseistul clujean Andrian Papahagi a criticat și el, dur, urarea : „Câte cretinisme! Și apoi ne mirăm că debitează cretinisme simetrice toți deconstructiviștii și demitologizanții, pentru care nu suntem de fapt nimic, sau tot ce suntem e un construct jenant și vinovat, o poveste, un mit dacopato-legionaro-securisto-nu-știu-ce. Oamenilor ăstora nu le ajunge Cuvântul viu al Scripturii și realitatea a ceea ce ne-am priceput totuși să facem ca neam, în ciuda faptului că ne lipsesc complet 1000 de ani de civilizație din istorie, sau mai exact că nu prea știm ce făceam în ei (probabil viețuiam precar în marginea civilizației).”

El a mai susținut că ar trebui militat pentru pensionarea forțată a acestor personaje. „Chiar și cu pensie specială, corespunzătoare gradului”, a specificat el.

„Adevărul“ a solicitat punct de vedere de la Arhiepiscopia Bacăului și personal de la arhiepiscopul Ioachim legat de aceste afirmații. Vom publica reacția ierarhului și a Bisericii de îndată ce ne va fi transmisă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”