Ursul-fantomă din Iași „rupe internetul”

Ursul-fantomă din Iași „rupe internetul”

Ursul-fantomă din Iași rupe internetul. Imagini cu urme lăsate de un animal de talie mare în pădurea Bârnova-Dobrovăţ au stârnit rumoare, dar şi temeri: să fie vorba de un urs?

Fotografiile publicate cu două zile în urmă pe pagina de Facebook „Codrii Iaşilor – cunoaştem, preţuim, păstrăm” sunt clare şi destul de convingătoare.

Potrivit administratorului paginii, pozele ar fi fost făcute de un inginer silvic în partea de sud a pădurii, aproape de limita cu judeţul Vaslui.

O serie de urme inedite găsite într-o pădure din apropierea Iaşului a pus pe jar o întreagă comunitate.

“Urs în pădurea Bârnova-Dobrovăţ? Ce informaţii avem şi de ce nu ar trebui să ne îngrijoreze, nici dacă se confirmă.

Ieri un inginer silvic a postat două fotografii cu urme pe Codrii Iaşilor - cunoaştem, preţuim, păstrăm (pe prima o vedeţi mai jos) susţinând că au fost făcute în pădurea Bârnova-Dobrovăţ. Între timp am aflat că ar fi vorba de zona Focşasca, comuna Tăcuta, puţin la sud de pădure. Am analizat mai multe variante (inclusiv câine de talie mare cu rahitism, urme duble), dar consultând mai mulţi specialişti urmele din poză se confirmă ca, foarte probabil, urme de urs tânăr. În special cele cinci degete clar vizibile, şi călcătura de plantigrad, cu "călcâi" impregnat, sunt semne distinctive.

Este motiv să nu mai ieşim la pădure? Deloc! Vom continua să ieşim şi acest sfârşit de săptămână. Ca precauţie, în zonele cu vizibilitate redusă puteţi avea grijă să faceţi zgomot (vorbitul puţin mai tare e mai mult decât suficient, şi dovedit ca foarte eficient), iar dacă ieşiţi cu câine, ţineţi-l în lesă. Un urs rătăcit se va retrage imediat când simte omul, dar un câine îl poate urmări, hărţui şi provoca. Dacă, absolut improbabil, chiar vedeţi ursul, retrăgeţi-vă încet cu faţa spre animal. În special dacă sunteţi aproape de o localitate, sunaţi la 112 după ce aţi ajuns la o distanţă respectabilă. Autorităţile din zonă pot lua câteva măsuri de precauţie suplimentare, în special dacă sunt tomberoane cu resturi menajere lângă pădure, stupi duşi în pădure sau animale păscute liber.

Ce vom mai face noi? Ţine ochii mari după urme! Ar fi excepţională o confirmare din alte surse. Ceea ce vă rugăm şi pe voi , dacă daţi de o urmă interesantă, pozaţi-o, eventula cu GPSMapsCamera, şi trimiteţi-ne-o! Poate aflăm că biodiversitatea pădurii noastre şi valoarea ei de conservare tocmai a crescut cu un animal de talie mare, simbol, cu care, dacă îl gestionăm cu înţelepciune şi respect, putem convieţui!”, se arată pe pagina de Facebook-Codrii Iasilor.

Pe această temă primarul comunei Dobrovăţ a scris pe pagina sa de Facebook umătoarele: “Voi publica o adresă a Direcţiei silvice Iaşi. Din punctul meu de vedere orice panică legată de această situaţie este inutilă. Nu s-a clarificat încă dacă vreun exemplar de URS s-a apropiat de comuna Dobrovăt. Nu există alte dovezi decât urma din fotografia pe care o voi ataşa. (în zona Focşasca, comuna Tăcuta) Pe de altă parte consider necesar să fiţi informaţi. În caz de veţi identifica un semn al prezentei unui exemplar de URS vă rog să anunţaţi de urgenţă“

Continuarea, în Ziarul de Iași .


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...