USR a inițiat un pachet de modificare a legilor electorale

USR a inițiat un pachet de modificare a legilor electorale

USR a inițiat un pachet de legi privind modificarea legilor electorale, propunând eliminarea sau reducerea pragului electoral pentru toate tipurile de alegeri, precum și reducerea numărului necesar de semnături pentru înregistrarea unei candidaturi, a anunțat, luni, senatorul USR Florina Presadă.

 Ea a precizat, la o conferință de presă, că pachetul de patru propuneri legislative ale Uniunii Salvați România modifică regulile electorale pentru alegerile locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.

"Am observat, în ultimii 20 și ceva de ani, că participarea politică a cetățenilor este din ce în ce mai scăzută. La fel și participarea lor la vot. Noi credem că acest lucru ar veni dintr-o lipsă de reprezentare pe care cetățenii au resimțit-o la nivelul politicii. Și credem că acest lucru se întâmplă pentru că, pentru foarte mulți oameni, politica a devenit ceva indezirabil, ceva murdar. Iar acest lucru poate fi schimbat dacă arătăm că din ce în ce mai mulți oameni pot face politică", a motivat Presadă inițierea pachetului legislativ.

În acest sens, pentru alegerile locale, USR propune eliminarea pragului de 5% și înlocuirea lui cu coeficientul electoral, care este un prag natural, obținut prin împărțirea numărului total de voturi valabil exprimate la numărul de mandate de consilieri. Repartizarea mandatelor se face ca și în legislația actuală, doar că se elimină limitarea distribuirii locurilor doar celor care obțineau voturi peste un anumit prag.

Pentru alegerile parlamentare, USR propune scăderea pragului electoral de la 5% la 3% și a numărului de semnături necesare depunerii candidaturilor de la 1% din numărul celor înscriși în listele electorale la 0,5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegerile parlamentare.

De asemenea, pentru alegerile europarlamentare, USR propune eliminarea pragului electoral și înlocuirea sa cu 'pragul natural', coeficientul electoral, necesar pentru obținerea unui singur loc, precum și scăderea numărului de semnături de la 200.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European în cazul partidelor și a numărului de semnături de la 100.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European în cazul candidaților independenți.

USR mai propune, pentru alegerea președintelui, scăderea numărului de semnături de la 200.000 (1% în prezent) la 0,5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin prezidențial (ar rezulta un număr de 57.765 semnături pentru o candidatură la viitoarele alegeri prezidențiale).

Pe scurt, pentru alegerile locale și europarlamentare, USR propune coeficientul electoral (care este un prag natural) în locul pragurilor fixe actuale, iar pentru alegerile parlamentare USR propune scăderea pragului de la 5% la 3%. În ceea ce privește numărul de semnături necesar pentru înregistrarea unei candidaturi, USR propune reducerea numărul de la 1% din numărul celor înscriși în listele electorale la 0,5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru toate tipurile de alegeri, menționează un comunicat al USR.

"Proiectele de legi introduse azi sunt doar începutul a ceea ce va fi cel mai amplu proiect de liberalizare a participării politice din România din ultimii 20 de ani. Ele vor fi urmate de o nouă lege a votului prin corespondență, de îmbunătățiri ale reprezentării diasporei și de o nouă lege a finanțării partidelor", a precizat, la rândul său, deputatul USR Tudor Benga.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...