USR îl reclamă pe Darius Vâlcov la ANSPDCP şi CNCD şi cere demisia acestuia din funcţie şi a ministrului Muncii

USR îl reclamă pe Darius Vâlcov la ANSPDCP şi CNCD şi cere demisia acestuia din funcţie şi a ministrului Muncii

USR, prin deputatul Adrian Prisnel, a făcut plângeri către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) şi către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a anunţat un comunicat al Uniunii transmis marţi AGERPRES.

USR condamnă astfel "abuzul săvârşit de Darius Vâlcov", consilier de stat al prim-ministrului Viorica Dăncilă, prin publicarea pe Facebook a datelor medicale ale unui opozant politic al regimului Dragnea şi cere demisia acestuia.

În acest sens, deputatul USR a solicitat ANSPDCP să se autosesizeze şi să identifice care este instituţia care i-a transmis documentul lui Darius Vâlcov, cu încălcarea legii privind prelucrarea datelor personale, precum şi sancţionarea atât a instituţiei vinovate, cât şi a consilierului prim-ministrului României. În plângerea adresată CNCD, Adrian Prisnel a cerut constatarea şi sancţionarea încălcării dreptului la demnitatea personală de către Darius Vâlcov.

"Gestul lui Darius Vâlcov este un reflex al totalitarismului de tip comunist, când diagnosticele psihiatrice erau folosite în represiunea împotriva opoziţiei politice. Mesajul lui Ceauşescu era că numai o persoană cu probleme de sănătate mintală se poate opune regimului lui glorios. Este grav că la 28 de ani de la căderea totalitarismului comunist un lider politic, Liviu Dragnea, foloseşte aceleaşi instrumente de intimidare împotriva unor cetăţeni care-l contestă. Dacă atunci cetăţenii nu aveau mijloace să se apare împotriva unei puteri abuzive şi totalitare, acum le au. (...) Prin aceste sesizări, USR cere instituţiilor abilitate să apere drepturile cetăţeanului ale cărui date private au fost făcute publice în scopuri politice. Dacă instituţiile abilitate vor ignora aceste sesizări, atunci inacţiunea lor va confirma că se află sub stăpânirea lui Liviu Dragnea şi că democraţia românească nu mai funcţionează", a declarat Adrian Prisnel, citat în comunicatul USR.

USR consideră că publicarea datelor medicale în scop politic este un act de intimidare politică înfăptuit cu încălcarea flagrantă a drepturilor omului şi demnităţii pacientului, precum şi a reglementărilor în vigoare privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

USR cere şi demisia Liei Olguţa Vasilescu, Ministrul Muncii şi protecţiei Sociale, "instituţie din care a plecat documentul conţinând datele medicale ale protestatarului Matei Săndel" şi care în loc să ceară o anchetă privind modul în care acesta a ajuns public, fapt ilegal, a trecut la ameninţări împotriva victimei.

"Gestul lui Vâlcov este o formă de violenţă, e adevărat, simbolică, dar care vine după un şir de violenţe comise de PSD: agresarea parlamentarilor USR, îmbrâncirea şi jignirea jurnaliştilor în Parlament, gazarea şi lovirea protestatarilor paşnici din 10 august. Aceste violenţe nu pot rămâne nepedepsite şi USR va acţiona pentru pedepsirea celor responsabili", a declarat preşedintele USR Dan Barna, citat de acelaşi comunicat.

Darius Vâlcov, consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului, a postat pe Facebook fişa medicală a unui protestatar din Piaţa Victoriei, fişa eliberată în data de 19.06.2006, din care ar rezulta că acesta ar avea probleme psihice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu