USR PLUS și AUR au depus moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu. Textul integral al moțiunii

USR PLUS și AUR au depus moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu. Textul integral al moțiunii

Ora 20.30: Declarații George Simion și Claudiu Târziu:

  • Nu ne-am aliat și nu ne vom alia cu USR. Singurul obiectiv de moment e demiterea premierului Cîțu, care și-a bătut joc de români. Nici o forță politică nu avea curajul să facă acest pas, ne-am asumat noi să depunem moțiunea. Azi, după trei zile, avem semnăturile necesare, 122 de semnături. Săptămâna viitoare, marți va fi citită în plen. Ne bucuărm să vedem că USR a lăsat deoparte orice și a venit alături de noi. Sperăm că și PSD va veni de partea poporului

Ora 20.21: Dan Barna și Dacian Cioloș, declarații LIVE:

  • A fost depusă moțiunea de cenzură, sperăm ca într-un termen cât mai scurt să avem un nou premier și coaliția să meargă mai departe. Folosim procedura parlamentară pentru a ajunge să lucrăm cu un alt premier în coaliția cu PNL și UDMR.
  • Adoptarea PNDL 3 chiar înaintea ședinței de coaliție arată dezinteresul premierului față de continuarea în această formulă. La începutul săptămânii viitoare miniștrii USR PLUS își vor da demisia
  • Mi s-ar părea ridicol ca, dacă guvernul Cîțu cade, să se vină cu aceeași propunere de premier. Oricine poate să voteze moțiunea de cenzură. Noi vrem să continuăm coaliția. Dacă moțiunea nu trece, cabinetul Cîțu rămâne, noi mergem în opoziție, ne asumăm consecințele

Ora 20.18:Parlamentarii USR PLUS și AUR au depus vineri seară la Senat moțiunea de cenzură, cu 122 de semnături. Vezi mai jos textul integral al moțiunii de cenzură:

MOȚIUNE DE CENZURĂ:Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!

România este condusă în acest moment de un guvern care nu mai are legitimitate politică pentru că îi lipsește susținerea unei majorități parlamentare. Cea mai mare lipsă a guvernului condus de Florin Cîțu este însă lipsa legitimității morale. O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut și care abuzează de ea în prezent, nu prezintă garanțiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România.

Florin Cîțu a dovedit în ultimele luni că este incapabil să conducă un guvern de coaliție, că este incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid. Acest om și cei care îl susțin par hotărâți să sacrifice interesul general, bunăstarea cetățenilor acestei țări, doar pentru a câștiga competiția internă din cadrul partidului lor.

Acest lucru este inadmisibil!

Doamnelor și doamnelor,

România traversează o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic și social. Țara noastră se confruntă cu riscuri și amenințări pe termen scurt și mediu, peste care se suprapun evoluții nefavorabile pe termen lung la care noi, ca societate, nu am găsit încă un răspuns adecvat. Amenințările imediate țin de criza de sănătate publică generată de pandemia de SARS-CoV-2 sau mediul economic instabil supus unor turbulențe semnificative din cauza creșterilor generalizate de prețuri la numeroase produse și servicii de bază, de la energie și până la materialele de construcții. Peste aceste provocări imediate se suprapun probleme structurale vechi: îmbătrânirea populației, descreșterea demografică, exodul forței de muncă, servicii publice deficitare precum sănătatea și educația și un aparat de stat care nu funcționează la nivelul secolului XXI, ci pare capturat de grupuri de interese de clan sau familie politică.

România are o nevoie uriașă de investiții în infrastructură și servicii publice de calitate pentru cetățenii săi. Nu vom opri exodul românilor peste granițe și nu-i vom convinge că pot avea un viitor bun în propria țară, dacă nu le vom oferi motive solide să rămână aici, indiferent că locuiesc la oraș sau în mediul rural.

Aceasta este misiunea oricărui guvern al României, de orice culoare politică: bunăstarea tuturor locuitorilor acestei țări. Nu doar bunăstarea primarilor unui partid, nu doar bunăstarea celor care votează cu un anumit partid, nu doar bunăstarea celor care fac parte din anumite cercuri restrânse de interese.

Dacă nu vom construi o țară pentru toți românii, vom sfârși cu o țară din care toți oamenii onești aflați în afara unor cercuri înguste de interese vor pleca. Aceasta este miza sau obiectivul pe care trebuie să le aibă în vedere orice forță politică și orice om politic care ajunge într-o funcție din statul român.

Din păcate, premierul Florin Cîțu și cei care îl susțin au arătat unei țări întregi că interesele de grup sau de partid sunt mai presus decât interesele țării. Pentru a obține sprijinul necesar alegerii în funcția de președinte al PNL, Florin Cîțu a imaginat și pus în aplicare un plan de finanțare a primarilor liberali cu bani de la bugetul național.

Fără să instituie criterii clare de selecție a proiectelor, de monitorizare și auditare a acestora, Planul național de investiții „Anghel Saligny” este doar o pușculiță de partid. Pentru punerea în aplicare a acestei scheme de influențare a votului la congresul PNL, Florin Cîțu a demis ministrul Justiției și a numit imediat un interimar care să-i execute ordinele. Îl încurcau procedurile legal-administrative ce trebuiau urmate, așa cum se face într-un stat de drept.

Are România nevoie de investiții? Cu siguranță da. Dar la un plan național trebuie să aibă acces orice comunitate locală, indiferent de culoarea politică a primarului. Trebuie să ieșim din logica relațiilor de cumetrie și a baronilor locali pentru a construi o societate și o țară în care să se regăsească fiecare cetățean și în care accesul la sursele publice de investiții să se facă pe bază de merit și competență, nu pe baza carnetului de partid al primarului.

În orice guvernare,persoana care ocupă funcția de prim-ministru e foarte importantă. Această persoană dă tonul guvernării și de aceea trebuie să fie cineva cu un caracter exemplar, situat deasupra oricăror suspiciuni de corupție sau comportament imoral. Îndeplinește domnul Florin Cîțu aceste condiții? Categoric, NU!

Acest om a avut grave probleme cu justiția din Statele Unite ale Americii. Pentru infracțiunile sale a fost încarcerat. De alte obligații, precum restituirea unor sume de bani împrumutate, s-a eschivat.

În România este acuzat că și-a favorizat familia în cazul unei împroprietăriri cu păduri și că, odată intrat în posesia acestor păduri, le-a ras.

De când este în funcția de prim-ministru a acționat de cele mai multe ori doar în interes personal sau de partid.

Merită România să aibă un prim-ministru precum Florin Cîțu? Merită românii să fie conduși de un infractor care a fost încarcerat pentru faptele sale? Categoric, NU!

Cum poate un individ cu asemenea profil moral, sau mai bine zis cu un asemenea profil infracțional, să mai fie prim-ministrul acestei țări?

Guvernarea nu este despre partide, despre împărțirea ministerelor și a bugetului, ci este despre oameni. Guvernarea trebuie să răspundă la întrebarea „cum să facem mai bună viața locuitorilor acestei țări?”. Acest lucru nu se poate face fără respectarea principiilor democratice și ale statului de drept.

Un guvern, orice guvern, care nu poate sau nu vrea să lucreze în interesul tuturor cetățenilor acestei țări este un guvern ilegitim, care trebuie demis.

Este evident că bunăstarea românilor nu contează pentru Florin Cîțu și guvernul pe care îl conduce. Ceea ce pare să conteze pentru acesta este doar lupta de putere din PNL. Pentru a se putea dedica competiției interne din partid, considerăm că este mai bine să îl degrevăm de responsabilitatea guvernării.

Guvernul condus de Florin Cîțu trebuie demis! România are nevoie de o nouă guvernare, legitimată prin votul Parlamentului și în a cărui componență să nu se regăsească persoane cu un trecut penal.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Fiți de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor și a „băieților deștepți”!

Votați pentru demiterea guvernului Cîțu!

————————————–

Ora 19.54: Ludovic Orban, președintele PNL, nu va face declarații azi. Premierul Florin Cîțu ar putea face o declarație după ședința coaliției

Ora 19.25: În cursul ședinței, liderii USR PLUS au spus că plecarea premierului Florin Cîțu din fruntea guvernului e o condiție ne-negociabilă pentru rămânerea în coaliție, în timp ce reprezentanții PNL au anunțat că premierul are sprijinul partidului

Ora 19.19: Liderii USR PLUS au plecat de la ședința desfășurată la Guvern și merg la Parlament, unde vor face declarații

Ora 19.10:Eșec total al negocierilor. Premierul Cîțu a refuzat demisia, iar USR PLUS a anunțat că depune azi moțiunea de cenzură, au declarat pentru G4Media.ro surse politice

Articol inițial:Vineri seară de la ora 18.00 are loc ședința crucială a coaliției de guvernare în care PNL și USR PLUS intră de pe poziții ireconciliabile. În timp ce USR PLUS cere demisia premierului Florin Cîțu și amenință cu moțiune de cenzură în caz contrar, conducerea PNL a votat în unanimitate sprijinul pentru actualul prim-ministru.

Cu puțin timp înainte de ședința coaliției, Comitetul Politic al USR PLUS a votat o rezoluție prin care mandatează parlamentarii să inițieze și să depună o moțiune de cenzură. Pentru că nu are suficienți parlamentari, USR PLUS depinde de semnăturile AUR.

Ședința coaliției are loc la sediul Guvernului.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 Rușii pregătesc măcelul? / Transporturi uriașe de rachete și sisteme S-300 către Ucraina