USR va propune un amendament la legea bugetului vizând construirea de noi penitenciare

USR va propune un amendament la legea bugetului vizând construirea de noi penitenciare

Uniunea Salvați România va propune un amendament la legea bugetului național pentru alocarea de resurse în vederea construirii de noi penitenciare, a anunțat, miercuri, deputatul Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice.

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

"Devine din ce în ce mai clar că scopul PSD nu este cel al grațierii, ci cel al amnistiei, pentru că amnistia este cea care înlătură răspunderea penală și îndepărtează măsurile luate de sistemul de justiție. Acest fapt rezultă din urgența cu care s-a încercat promovarea acestor acte normative și din lipsa totală de transparență cu care s-a lucrat. În al doilea rând, o formă de amnistie poate fi realizată și prin dezincriminare și s-ar părea că această dezincriminare se duce în sfera infracțiunilor de serviciu, unde se desfășoară activitatea infracțională sau nelegală a membrilor de partid sau a celor apropiați partidului. (...) Noi considerăm că soluția este construirea de noi penitenciare, iar pentru asta USR va propune un amendament la legea bugetului național pentru alocarea de resurse în vederea construirii de noi penitenciare. Solicităm celor de la PSD să sprijine acest amendament, dacă doresc într-adevăr să rezolve această problemă", a precizat reprezentantul USR, într-o conferință de presă.

Acesta a criticat și argumentul potrivit căruia grațierea ar fi justificată prin faptul că populația carcerală este foarte mare. În acest sens, el a invocat experiența altor state, unde aproape 50% dintre cei eliberați s-au întors în termen relativ scurt în închisoare, în condițiile în care criminalitatea a crescut în această perioadă.

Președintele USR, Nicușor Dan, a adăugat, la rândul său, că există și alte măsuri decât grațierea, pentru a evita suprapopularea penitenciarelor.

"Colegii dumnealor, domnii Ponta și Șova, ziceau că putem să construim și autostrada Pitești-Sibiu în trei ani. Un penitenciar se construiește mult mai repede. E o chestiune foarte serioasă, de fapt. Există unități care aparțin Ministerului Apărării, care sunt dezafectate, deci dacă vrem să găsim o soluție pentru suprapopularea penitenciarelor putem să găsim și putem să o facem într-un timp rezonabil. De altfel, numărul deținuților din penitenciare este într-o ușoară scădere, în ultimii doi ani, așa cum se vede din statisticile oficiale", a spus el.

Bogdan Rodeanu, reprezentant al USR în Comisia de ordine publică, a arătat că, potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor, în primul semestru al anului 2016, numărul deținuților care aveau încadrare de până la un an era de 2,5%, iar al celor încadrați până la doi ani era de 10,08%.

"Dacă stăm și analizăm afirmațiile domnului ministru, care a spus pe data de 17 că sistemul este încărcat la o capacitate de 150%, propunerea PSD ar trebui să conducă direct la o eliberare a tuturor celor care au pedepse până în cinci ani, indiferent de formă și de gravitatea faptei, indiferent dacă vorbim de corupție, de tâlhărie, de omor. Această poveste frumos ambalată, cuplată cu rapiditatea și secretomania care înconjoară întreaga idee, îți oferă supoziția că, într-adevăr, întregul proiect este cu anumită dedicație și favorizează indivizi și nu clase sociale sau categorii de oameni", a precizat Rodeanu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 Rușii pregătesc măcelul? / Transporturi uriașe de rachete și sisteme S-300 către Ucraina